26abril2018

En directe: Selecció musical

El Festival del Circ desembarca a Girona prometent l'edició "més espectacular" de la seva història Les autoritats i el director del Festival Internacional de Circ de Girona . / Foto: Jordi Altesa (ACN)
18 d'octubre de 2017 Escrit per 

El Festival del Circ desembarca a Girona prometent l'edició "més espectacular" de la seva història

L'any que ve se celebren 250 anys del naixement del circ modern a tot el món i el Festival Internacional Elefant d'Or prepara per a l'ocasió "l'edició més espectacular de la seva història".

250 anys després, Girona veurà alguna de les millors companyies del món que portaran a la pista algunes estrenes per celebrar aquesta efemèride. En concret la ciutat acollirà el festival del 22 al 26 de febrer, i serà la seva setena edició.

Segons subratlla el director d'aquesta proposta cultural, Genís Matabosch, aquest esdeveniment vol ser "la porta d'entrada" a l'Europa occidental de companyies d'arreu del planeta, però sobretot de les asiàtiques. Un factor que vol ser "el seu tret diferencial" que li permeti posicionar-se com un dels cinc millors del món.

88 artistes procedents de catorze països diferents i 24 espectacles són les grans xifres de l'edició 2018 del festival. El director del certamen ha volgut destacar "el favor" que van demanar a algunes de les grans companyies nacionals d'arreu del món perquè al 2018 "vinguessin a Girona a presentar les seves estrenes". Per preparar el festival, Matabosch ha fet 200.00 quilòmetres en viatges.

El resultat, segons ha detallat el director, és que les companyies nacionals de Rússia, Xina, Bielorússia, Vietnam i Corea del Nord actuaran l'any que ve a Girona" per damunt de festivals amb més antiguitat o que pagaven més". De totes les propostes, destaca la que faran els coreans, amb un quàdruple salt moral sobre balança russa. Un número que es podrà veure per primer cop fora de Pyongyang.

De les 24 atraccions previstes, a hores d'ara n'hi ha catorze que ja estan confirmades. La contorsió extrema dels finlandesos 'Zephyr', l'equilibri amb escales dels russos 'Troupe Shatirov' o les teles aèries dels australians 'Phoenix' en són algunes de les destacades. Totes elles, i les que encara s'han de donar a conèixer, competiran per aconseguir l'elefant d'or, una escultura "d'inspiració daliniana" que reconeix el millor espectacle, i que atorgarà un jurat internacional integrat per quinze membres. A banda, el segon i tercer classificats rebran el mateix guardó però en plata i bronze.

La ubicació del Festival Internacional de Circ serà una gran carpa al Camp de Mart de la Devesa de Girona. L'espai té capacitat per a 2.206 persones per a cadascuna de les cinc representacions previstes. Ara mateix, els organitzadors asseguren que han venut un terç de les 30.884 localitats que s'han posat a la venda.

Genís Matabosch també espera beneficiar-se de la proximitat de l'estació del TAV i de l'aeroport Girona Costa Brava. En aquest sentit, l'impulsor ha detallat que "estan fent campanya de promoció" en revistes especialitzades a França per aconseguir atraure més espectadors.

El festival també espera incrementar el públic procedent de Moscou i Sant Petersburg (per les connexions que hi ha des de l'aeroport gironí amb aquestes ciutats russes).

El Festival Internacional del Circ desembarca a Girona després d'anunciar aquest estiu que abandonava Figueres. Entre els motius que Matabosch ha argumentat és que no hi havia quòrum polític per fer el Museu Europeu del Circ i els problemes amb la tramuntana.

Sobre les inclemències meteorològiques, el director del festival lamenta que "no s'hagin pres seriosament" aquests problemes. Matabosch ha recordat que "amb ratxes de vent continues de més de 90 quilòmetres per hora, la policia desallotjava la carpa" (cosa que ja va passar durant un assaig).

L'artífex del festival recorda que aquesta situació meteorològica "no és del tot estranya" durant el febrer a Figueres, i que podria haver tingut dures conseqüències econòmiques. "Tard o d'hora hi hauria hagut una anul·lació i això hauria suposat, segurament, la fi del festival", alerta.

Els organitzadors del festival diuen que a Figueres "tenien una bena als ulls" amb aquest tema, però que estaven decidits a mantenir el certamen a la ciutat "si es feia el Museu Europeu del Circ". Un cop el ple de l'Ajuntament ho va descartar per falta de suports, es va decidir marxar i es van valorar diferents ofertes de Catalunya, l'Estat i fins i tot de l'estranger. Al final, Genís Matabosch ha explicat que els promotors es van decantar per Girona "per les peticions del públic fidel del festival, que ens demanava que no anéssim molt lluny".Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM