25febrer2018

En directe: Selecció musical

Un dels ximpanzés que viuen a la Fundació Mona Foto: Tània Tàpia / ACN
16 de maig de 2017 Escrit per 

Crida de la Fundació Mona perquè no troba uns terrenys on traslladar el centre de primats de Riudellots de la Selva

Des del 2001, la Fundació Mona ha tingut 30 primats rescatats i allotjats. Actualment, al centre de Riudellots de la Selva hi ha catorze ximpanzés i quatre macacs de Gibraltar.

Des del centre tenen cura d'animals rescatats que s'usaven, sovint, per a espectacles, i també fan investigació. De fet, la fundació ha impulsat un màster sobre primats de la mà de la Universitat de Girona que és únic a tot l'Estat i també acull estudiants universitaris d'arreu d'Europa.

En aquests setze anys, per exemple, han passat per Riudellots 300 voluntaris vinguts d'arreu del món (24 nacionalitats).

L'any 2003, arran d'un canvi normatiu, els terrenys que ocupa actualment la fundació van passar a considerar-se zona inundable. Durant tots aquests anys, la fundació ha aconseguit quedar-se a Riudellots però tenen una data límit per marxar: finals del 2018.

Segons ha explicat la directora, Olga Feliu, han arribat a aquesta acord amb l'ACA i la voluntat és poder trobar nova ubicació abans de l'estiu. "Ja hem fet diverses entrevistes i tenim contactes sovint amb ajuntaments i particulars però encara no hem trobat els terrenys idonis", ha manifestat.

La voluntat de la fundació és trobar un espai de 10 hectàrees per poder tenir marge i anar creixent i incorporant espais. Actualment, ocupen entre 2,5 i 3 hectàrees a la parcel·la de Riudellots. "Volem créixer i poder acollir més animals i crear més aules formatives", ha avançat Feliu.

De fet, ja disposen d'un primer projecte sobre com serà l'edifici de la nova fundació. Volen apostar pels valors de l'ecologia aplicats a la construcció i, en aquesta línia, la nova seu tindrà coberta vegetal, s'alimentarà d'energia solar i també incorporarà tots els principis possibles per fer-lo sostenible.

La Fundació Mona compta amb més de 2.300 padrins, col·laboradors i socis. Gràcies als contactes de la mateixa entitat, ja tenen garantida l'aportació per construir la nova seu, que té un pressupost a l'entorn dels 900.000. "Això ja és molt important", assenyala Feliu. Ara bé, els manca trobar els terrenys.

La voluntat de la fundació és mantenir-se a la zona sud de Girona després de l'experiència positiva que han tingut els setze anys a Riudellots. "Cal que sigui un terreny boscós però també amb zona de camps, no molt proper al poble per no generar molèsties als veïns però, alhora, ben comunicat i no massa als afores", detalla.

Durant aquest temps, han ocupat un espai cedit per l'ajuntament però, ara, la fundació obre la porta a la compra. "Seria la millor opció, així els terrenys serien nostres i ningú ens podria fer fora, estem disposats a comprar a un preu raonable", remarca. Ara bé, de moment la cerca està essent complicada. "Hem fet algunes entrevistes però de moment no hem tingut sort", reconeix Feliu, que fa una crida a particulars i ajuntaments perquè els contactin si saben de qualsevol persona que disposi d'un terreny idoni per a acollir els animals.

La directora de la Fundació Mona creu que un dels avantatges d'acollir la fundació és que situa el municipi al mapa i, fins i tot, es converteix en un reclam turístic ja que els caps de setmana organitzen visites per a famílies. Durant el 2016, es van registrar més de 12.000 visites i, en total, per la fundació han passat ja 90.000 persones que han fet les visites guiades educatives, de 42 països diferents.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM