25febrer2018

En directe: Selecció musical

Girona blindarà el perímetre de l'estadi de Montilivi els dies de partit però acota la zona per no afectar cap habitatge L'estadi del Girona FC, situat a Montilivi. / Foto: Xavier Pi (ACN)
13 de juliol de 2017 Escrit per 

Girona blindarà el perímetre de l'estadi de Montilivi els dies de partit però acota la zona per no afectar cap habitatge

L'ascens del Girona FC a primera divisió obliga la ciutat a dur a terme un dispositiu especial de seguretat als voltants de l'estadi els dies que hi hagi partit.

També a preveure les afectacions que l'arribada de socis i aficionats d'un i altre equip puguin suposar per a la mobilitat. I és que, cada vegada que el Girona jugui a casa, hi pot haver fins a 13.500 persones que es desplacin al camp.

D'entrada, la conseqüència més clara és l'establiment d'un perímetre de seguretat que afectarà els voltants de l'estadi de Montilivi. Quedarà delimitat per la zona compresa entre l'avinguda de Montilivi, la travessia de Josep Maria Corredor i Pomés, el carrer de Santiago Cocquard, el de la Universitat de Girona, el de Josep Maria Corredor, el del Mas Barril i el de la Riera Palagret.

Aquesta "línia vermella", com l'ha definida la tinenta d'alcalde de Seguretat Sílvia Paneque, s'activarà tres hores i mitja abans de cada partit. Hi haurà sis policies al llarg del perímetre que només permetran l'accés de vehicles autoritzats. O bé aquells que vagin al partit, o bé aquells dels treballadors que tinguin aparcaments privats a la zona (com els de la UdG o els de l'institut Montilivi).

Per a la resta de conductors, les restriccions d'aparcament en aquest perímetre de seguretat ja començaran a partir de la mitjanit anterior. Aleshores ja no es podrà aparcar a l'espai destinat a les unitats mòbils (situat davant l'estadi). I vuit hores abans del partit, a cap dels altres aparcaments que hi hagi en aquests carrers.

Això afectarà de ple els estudiants del campus de la UdG. Per això, els dies de partit, l'Ajuntament recomana als universitaris que vagin a les facultats a peu, en bicicleta o en transport públic. "La majoria dels partits es jugaran en dilluns o divendres, que són dies laborables, i hem calculat que com a màxim estem parlant de setze jornades on hi haurà afectació", ha precisat Paneque.

Més enllà de la zona de seguretat, l'Ajuntament de Girona també n'ha dibuixada una altra sobre plànol. Inclou part dels barris de Montilivi i Palau, i és la que queda compresa entre l'esquerra de l'avinguda Montilivi i més amunt d'Emili Grahit a partir de la rotonda dels Països Catalans. Aquí s'hi podrà circular, però directament, l'Ajuntament ja recomana als socis i aficionats que no hi aparquin.

Per arribar fins a l'estadi els dies que hi hagi partit, s'aconsella accedir al camp a peu o bé en autobús urbà. Per això, l'Ajuntament habilitarà un bus llançadora que enllaçarà Marquès de Camps amb les proximitats de l'estadi de Montilivi. Començarà a circular dues hores abans de cada partit i fins a una hora i mitja després que l'àrbitre n'hagi xiulat el final.

Cada viatge costarà 50 cèntims (però serà gratuït per als usuaris de les targetes BUS12 i BUS70). Entre d'altres, aquesta línia d'autobús passarà per davant de l'estació de trens i pels dos aparcaments dissuasius on es recomana que els aficionats que vinguin en cotxe hi estacionin. L'un, al Mas Gri. I l'altre, al pavelló de Palau. En total, els dos sumaran unes 700 places.

Per garantir l'accés dels aficionats a l'estadi, i per col·laborar amb el dispositiu de seguretat que coordinen els Mossos d'Esquadra, els dies de partit la Policia Municipal activarà quinze agents. Estaran destinats exclusivament a aquesta tasca. Sis es trobaran controlant els accessos a la zona de seguretat, i els altres nou patrullaran per la zona compresa entre l'estadi i el centre.

L'Ajuntament de Girona es va reunir ahir amb els veïns dels barris de Montilivi i Palau per explicar-los el dispositiu. El regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha concretat que, durant la trobada, ja se'ls va explicar que els dies de partit "es garantirà la circulació i la mobilitat de la gent que viu i treballa al sector".

Per fixar el dispositiu, l'Ajuntament de Girona ha parlat amb consistoris com Villareal o Eibar (que també tenen equips a primera divisió). La tinenta d'alcalde de Seguretat, Sílvia Paneque, ja ha explicat però que no es tracta d'una planificació "tancada", sinó que s'anirà revisant i actualitzant a mesura es vagin jugant els partits. "Això sí, al perímetre de seguretat del voltant de l'estadi, no hi haurà canvis", ha precisat.

Per la seva banda, el regidor Joan Alcalà ha admès que l'experiència del consistori amb aquests dispositius de primera divisió és "nul·la", però que l'experiència els permetrà "anar modulant" el dispositiu.

Per últim, Alcalà també ha concretat en quin estat es troba el projecte per ampliar la graderia de Montilivi. L'Ajuntament està analitzant ara un segon estudi geotècnic que els ha fet arribar el club –el primer, no era correcte- abans d'emprendre l'obra. "A Montilivi el terreny és argilós i inestable, i ens cal que les condicions tècniques siguin exhaustives", ha conclòs.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM