26maig2018

En directe: Selecció musical

Girona crea un equip d'atenció psiquiàtrica per intentar ajudar els sense sostre que dormen al carrer Un dels voluntaris entregant una manta per l'arribada de la fred. / Foto: Marina López (ACN)
1 de desembre de 2017 Escrit per 

Girona crea un equip d'atenció psiquiàtrica per intentar ajudar els sense sostre que dormen al carrer

L'equip de carrer de salut mental de Girona, que està coordinat des de La Sopa, s'ha creat aquest mes de novembre. L'integren un psiquiatre, un infermer i una treballadora social, que de nit recorren aquells indrets on hi dormen indigents.

"Els visiten de maner insistent, avaluen tant l'estat de salut físic com mental dels sense sostre i els conviden a fer servir els recursos municipals per atendre'ls", precisa el vicealcalde, Eduard Berloso.

D'entrada, l'equip fa una diagnosi cas per cas i intenta establir vincles amb els sense sostre. L'objectiu, precisa Berloso, és aconseguir que acceptin anar al centre d'acollida La Sopa o bé rebre tractament (en els casos de malalties mentals o addiccions)

Durant aquest primer mes, algun sense sostre ha acceptat fer àpats a La Sopa i n'hi ha hagut dos que han accedit dormir-hi. Eduard Berloso admet, però, que és "difícil" poder reconduir el col·lectiu, sobretot tenint en compte que molts indigents viuen una situació "cronificada", que s'arrossega des de fa anys.

El vicealcalde, però, també explica que haver creat aquest equip permet saber l'estat de salut en què es troben els indigents. "Sobretot, per si hi ha algun cas en què ens veiéssim obligats a forçar-ne el seu internament perquè la situació ho faci necessari", precisa Eduard Berloso.

Actualment, a la ciutat de Girona hi ha unes 200 persones que dormen al carrer. D'aquestes, la majoria ho fan en caixers automàtics, habitatges o naus abandonades. Però n'hi ha 24 que, directament, passen la nit al ras en diferents punts de la ciutat. Entre d'altres, a la plaça Constitució, a la dels Apòstols, a la Federico Fellini, al passeig d'Olot o al carrer Bisbe Lorenzana.

Mantes i brou davant l'onada de fred

Coincidint amb l'onada de fred, l'Ajuntament de Girona, la Policia Municipal i la Creu Roja han intensificat l'ajuda als indigents. Durant aquestes nits en què els termòmetres es desplomen, voluntaris de l'entitat i agents del cos recorrent els carrers i parlen amb aquells sense sostre que hi dormen. Des de la Creu Roja els ofereixen mantes i brou calent i tant els voluntaris com la policia els recorden que poden anar a passar la nit a La Sopa.

L'equip de voluntaris de la Creu Roja comença a voltar pels carrers cap a les nou de la nit. A la furgoneta hi porten mantes, roba, cafè i brou calent, pa, sucs i conserves. Van fent ruta per tota la ciutat, conversen amb els sense sostre que hi troben i els donen menjar, abric i conversa. De mitjana, n'atenen una vintena cada nit.

La Creu Roja porta a terme aquest dispositiu al llarg de l'any, però amb l'arribada de les onades de fred l'intensifica. "Portem a terme un preventiu especial, perquè la temperatura a les nits baixa sota zero, i cal portar més begudes calentes, mantes i roba d'abric; per a ells és necessari", explica un dels voluntats de l'entitat, l'Antonio Prados.

Sobretot, però, apart de l'ajuda, Prados destaca que "l'escalf" que més agraeixen els sense sostre és la conversa. "D'aquesta manera, també els hi portes calor; és molt important conèixer-los i mirar-los als ulls", explica el voluntari de la Creu Roja. I precisa: "El carrer és molt fred, encara que estiguem a ple estiu".

En paral·lel als dispositius que es fan al carrer, davant les onades de fred, l'Ajuntament de Girona amplia amb deu llits més les places disponibles al centre d'acollida, ja que actualment les 66 places que ofereix La Sopa estan cobertes. Eduard Berloso recorda que, a banda de poder dormir-hi, des de La Sopa també s'ofereixen àpats per als sense recursos. El vicealcalde, a més, precisa que, si cal, de manera excepcional, també es reservaran més places a l'alberg Cerverí per atendre aquells qui dormen al ras.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM