22febrer2018

En directe: Selecció musical

Interior del pàrquing de la Generalitat que es va inundar a Girona Foto: Marina López / ACN
3 de juliol de 2017 Escrit per 

Girona estudia demanar la declaració de zona catastròfica per la pedregada

Tres dies després de la pedregada que va provocar el col·lapse a Girona, pràcticament tots els comerços han obert i s'ha pogut drenar l'aigua dels baixos i edificis que es van inundar.

Ara, comença el procés de quantificació dels danys.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat que, a nivell municipal, els desperfectes han estat menors. Aquest dilluns han pogut començar amb normalitat les activitats previstes, principalment casals d'estiu, als equipaments i instal·lacions municipals. Només queda tancada la pista principal del pavelló municipal de Palau perquè el parquet ha quedat impracticable però les activitats previstes les han trasllada a l'espai de Palau II.

Madrenas ha ressaltat que encara no tenen el detall del cost dels danys però augura que hauran destinat més recursos a reforços de neteja, retirada de branques i emergències que a fer reparacions. "Són petites coses, com ara algun terra o alguna cosa de pintura", ha concretat.

La pitjor part del temporal se l'han endut els comerços i els particulars. Per aquest motiu, Madrenas s'ha posat en contacte amb el Col·legi de Mediadors d'Assegurances de Girona per esbrinar quins desperfectes es poden cobrir i la fórmula per assessorar i agilitzar els tràmits. Per ara, han rebut 90 reclamacions a asseguradores però la previsió és que la xifra vagi en augment els propers dies.

"Ens han enviat un correu dient que cobriran els desperfectes", ha concretat Mercè Ramírez de Cartagena, membre de la junta de Girona Centre Eix Comercial. L'associació de comerciants també està començant a quantificar els danys, que es basen sobretot en la pèrdua de gènere o en desperfectes a terres o mobiliari. "Encara no tenim afectació però segur que més del 70% dels nostres socis han patit problemes per l'aiguat", ha exposat.

Marta Madrenas també remarca que han consultat amb els mediadors si les assegurances a tercers cobreixen els danys a cotxes que, al carrer o a aparcaments, van quedar inundats. "Ens han dit que sí i això és una molt bona notícia", ha dit.

L'ajuntament estudia si demanar que es declari la ciutat zona catastròfica però Madrenas ja avança que segurament no es compleixen els requisits. "Ho estudiarem més i millor tant amb els serveis jurídics com amb la conselleria de Governació", informa. De fet, els comerciants també havien demanat que s'estudiés aquesta possibilitat per minimitzar les pèrdues provocades pel temporal.

En tres dies, els Bombers han fet més de 400 serveis. Els darrers, segons detalla el cap de la regió d'emergències, Enric Cano, diumenge. "Fins ahir al vespre encara fèiem tot tipus d'actuacions, sobretot treure aigua d'aparcaments, baixos i forats d'ascensors", explica.

Durant la primera mitja hora van arribar a rebre 300 avisos i la prioritat van ser les persones. "Potser molta gent no va entendre que no li donéssim el suport que requeria però d'entrada descartàvem els problemes d'aigua perquè prioritzàvem que ningú patís mal", ha detallat.

Alguns desperfectes encara són visibles. Per exemple, l'aigua va entrar en tromba a l'aparcament de la seu de la Generalitat i va inundar la quarantena de cotxes que hi havia. Aquest dilluns encara hi havia restes d'aigua i fulles a terra, mentre estan a l'espera del pas dels perits per comprovar els danys. A més, també es va filtrar aigua a l'arxiu i s'han mullat algunes caixes. Tot i això, l'edifici ha obert amb normalitat aquest dilluns.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM