22febrer2018

En directe: Selecció musical

Operació de la Guàrdia Civil a les comarques gironines pel 'cas Agissa' i la seva presumpta vinculació amb el 3% Agents d ela Guàrdia Civil a l'exterior de la seu d'Agissa a Girona. / Foto: Marina López (ACN)
19 de setembre de 2017 Escrit per 

Operació de la Guàrdia Civil a les comarques gironines pel 'cas Agissa' i la seva presumpta vinculació amb el 3%

El jutjat d'instrucció número 2 de Girona, que ha declarat el secret de sumari, investiga suposades irregularitats a l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter inicialment arran d'una denúncia de la CUP.

A més, un informe de l'Agència Tributària encarregat pel jutge del Vendrell que instrueix la causa del 3% vincula aquesta empresa amb altres d'investigades en aquest cas.

L'informe analitza la gestió d'Agissa durant el període 2008-2015, però sobretot posa el focus en el 2012, any en què la consultora Efial, una de les investigades en el 'cas 3%', va emetre un informe favorable a la pròrroga del contracte a Agissa. La pròrroga fins l'any 2020 es va fer en l'etapa en què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, era alcalde de Girona.

Aquest dimarts, agents de la Guàrdia Civil estan fent escorcolls a la seu d'Agissa al carrer Ciutadans de Girona, on hi ha el gruix del desplegament policial. A les portes de l'edifici hi ha tres cotxes logotipats i s'hi pot veure una desena d'agents a dins i a fora.

Al llarg del matí també s'estan fent escorcolls a empreses i domicilis dels investigats pel cas. Un altre dels registres s'està practicant a la planta potabilitzadora de Montfullà, a Bescanó, on hi ha el laboratori d'aigües. A Navata, la Guàrdia Civil està a la seu de l'empresa Prodaisa.

D'albra banda, el jutjat ha reclamat a l'Ajuntament de Girona un informe històric sobre la concessió del servei a Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter des del 1992 fins a l'actualitat.

En concret, recull documentació de la constitució, els contractes, les modificacions de concessió que hi ha hagut al llarg dels anys i ampliacions al servei de manteniment de clavegueram.

Tots aquests expedients abasten des dels mandats socialistes de Joaquim Nadal i Anna Pagans, als posteriors de Carles Puigdemont, Albert Ballesta i Marta Madrenas, actual alcaldessa de la ciutat. La Guàrdia Civil, a més, també ha demanat els expedients relacionats amb l'adquisició del fons d'art Santos Torroella, l'any 2014.

L'ajuntament preveia inicialment pagar part del fons amb el cànon de l'aigua tot i que el consistori concreta que finalment no es va acabar fer així.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha vinculat els registres que la Guàrdia Civil està fent aquest dimarts al referèndum de l'1 d'octubre. "He de confessar que tots estàvem esperant a veure quin dia entrarien a l'Ajuntament de Girona i ha estat avui", ha criticat Madrenas.

L'alcaldessa ha detallat que un tinent de la Guàrdia Civil, que ha anat de paisà a l'ajuntament, ha requerit documentació relacionada amb l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa) però que bona part d'aquesta informació "ja la tenen" perquè el jutjat l'havia demanat a l'ajuntament. "No entenem massa aquest xou", ha lamentat Madrenas que creu que l'Operació Aquàrium s'hauria de rebatejar i anomenar-se ara "operació urnes".

L'alcaldessa ha detallat que els documents són sobretot dels inicis d'Agissa, l'any 1992, i ha recordat que la investigació es basa amb les auditories encarregades per Carles Puigdemont quan era alcalde de la ciutat.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM