26abril2018

En directe: Selecció musical

Un pacient durant una operació en una foto d'arxiu Foto d'arxiu
13 de juny de 2017 Escrit per 

Indemnitzen amb 150.000€ un pacient operat a Girona que té seqüeles perquè li van separar la pròstata de la bufeta

El cas es remunta al mes d'abril del 2013. El pacient, que té 74 anys, patia una hiperplàsia modular benigna (un creixement de la pròstata que li comprimia la uretra i li provocava dificultats per orinar).

Aquell mes, un uròleg de la Clínica Bofill de Girona el va operar.

Però durant la intervenció, com precisa el Defensor del Pacient, hi va haver "una manca de perícia", perquè el metge va separar la bufeta de la pròstata.

Un cop l'home ja havia sortit del quiròfan i es recuperava a planta, va patir "forts dolors i impossibilitat d'orinar". El metge, però, no va adonar-se de la lesió i li va donar analgèsics "sense fer cap prova diagnòstica" –en concret, una ressonància magnètica- que hauria permès veure l'origen del problema.

El pacient va rebre l'alta, però al cap de tres dies va haver d'ingressar a urgències, perquè li havia sortit orina i sang per la ferida que tenia a l'abdomen. Segons el Defensor del Pacient, això "indicava que hi havia una obstrucció que impedia que l'orina sortís per la bufeta".

L'associació subratlla, però, que novament el metge no va estudiar l'origen del problema. L'uròleg va decidir col·locar-li una sonda vesical (que s'introdueix per la uretra) i no va fer-li cap ressonància. El pacient va tornar a rebre l'alta, però com que el dolor i els problemes persistien, va decidir fer-se visitar en un centre hospitalari de Barcelona.

Allà, li van fer una ressonància magnètica de la pelvis, que va detectar que "tenia una separació de 6 centímetres i mig entre la bufeta i la pròstata". A més, la prova diagnòstica també va permetre apreciar que, durant el postoperatori, al pacient li havien danyat la uretra

L'home va haver de sotmetre's a una nova operació –aquesta, a Barcelona- però tot i això no se li va poder resoldre el problema. Segons precisa el Defensor del Pacient, "a conseqüència del defecte assistencial" l'home pateix "greus seqüeles". Entre aquestes, incontinència urinària permanent, disfunció erèctil, infeccions d'orina cròniques, un perjudici estètic moderat i un trastorn depressiu.

L'home va demanar ajuda al Defensor del Pacient i l'associació va portar el cas als jutjats. Va presentar una demanda civil contra l'uròleg però, abans que l'afer arribés a judici, les parts han arribat a un acord extrajudicial.

L'advocada de l'entitat Matilde Barrabés, que defensava el pacient, ha assolit un pacte amb la companyia asseguradora del metge, que indemnitzarà l'afectat amb 150.000 euros.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM