26abril2018

En directe: Selecció musical

Imatge del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt Foto d'arxiu
29 de juny de 2017 Escrit per 

50 ingressos en 6 mesos a la unitat de psiquiatria infantil de Salt, els mateixos que en tot el 2016

La Unitat de Referència Psiquiàtrica Infantojuvenil, dirigida a menors amb inicis de patologia mental greu, ha doblat l'activitat des que va estrenar els nous equipaments al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt el mes de desembre.

Dels 50 ingressos que hi ha hagut en aquest període, 28 han estat noies (56%) i 22 nois (44%). La franja d'edat se situa entre els 9 i els 17 anys, amb una mitjana de 15 anys en les noies i de 14,4 en els nois.

En relació amb el diagnòstic motiu de l'ingrés, un 28% ha estat per risc de suïcidi (gest autolesiu i/o temptativa), un 22% són trastorns de conducta, un 20% trastorns de conducta alimentària, un 16% trastorns psicòtics, un 8% responen a un trastorn per abús de substàncies i un 6% a un trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat. L'estada mitjana durant aquest semestre ha estat de 23 dies.

La URPI, ubicada des de l'any 2004 a una de les plantes d'hospitalització de l'hospital Santa Caterina, es va traslladar a finals de 2016 a una antiga unitat de llarga estada de psiquiatria (SALT3), que havia quedat en desús en tancar-se la llarga estada de psiquiatria.

Després de la reforma, les noves instal·lacions han permès doblar la capacitat de la unitat d'acord amb la població de referència i guanyar espai destinat a les activitats que es fan amb els pacients i d'ús dels professionals.

Segons informa la doctora Sacra Mayoral, cap de la unitat, el nou espai ha afavorit la relació amb els pacients i en aquest sentit han detectat que s'han reduït les contencions físiques. "L'espai actual és molt més terapèutic i ens permet atendre tant els pacients com les seves famílies en grup i individualment alhora, de manera que es facilita molt el diàleg i la relació, fets que ajuden a potenciar el procés de recuperació", assegura la psiquiatra.

La unitat d'hospitalització disposa actualment d'uns 1.000 metres quadrats. Està equipada amb quatre habitacions dobles, quatre habitacions individuals (dues destinades als pacients amb trastorn de conducta alimentària i dues per a usuaris que requereixin d'un aïllament puntual) i una habitació de contenció.

Les habitacions estan distribuïdes en funció dels diferents perfils d'usuaris, necessitats i vulnerabilitats, amb l'objectiu de garantir la millor atenció personal integral possible i els espais de dia i nit queden clarament diferenciats.

L'espai diürn disposa d'una sala d'espera per a familiars, un ampli menjador, sala d'estar i sala d'activitats (tallers de diferents tipus i sessions d'estudi), i d'un pati exterior de 130 metres quadrats, on es poden dur a terme les activitats de lleure.

Pel que fa a l'àrea assistencial, la unitat disposa de controls específics de nit i de dia, sala de cures, consultes de psiquiatria i de psicologia i despatx polivalent; a més de les àrees especifiques per a ús privat del personal sanitari, neteja i emmagatzematge.

La unitat és atesa per un equip multidisciplinar de psiquiatres, psicòlegs, diplomats i auxiliars en infermeria especialitzats en l'atenció de la salut mental infantojuvenil i treballadors socials, que es coordinen amb la resta de recursos comunitaris de la Xarxa de Salut Mental.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM