18març2018

En directe: Selecció musical

Mossos fent vigilancia contra el terrorisme a Barcelona en una foto d'arxiu Foto d'arxiu
27 de gener de 2016 Escrit per 

Interior formarà mossos i policies locals contra el jihadisme recreant possibles escenaris d'atemptat

La idea és que les pràctiques de tir no siguin només estàtiques, sinó que els agents també s'enfrontin a simulacres d'atacs jihadistes.

El pla de contingència aprovat pel Govern és un reflex, com ha subratllat el conseller d'Interior, Jordi Jané, que "l'amenaça terrorista hi és" i que la policia s'ha d'activar "al màxim" per fer-hi front. En total, són 11,5 MEUR, que se subdivideixen en dues grans partides.

Una primera, d'aproximadament 4,5 milions d'euros, anirà destinada a pagar una bossa de fins a 250.000 hores extra, que són les que s'ha calculat que els agents poden fer en un any. I una segona, que engloba els 7 milions restants i s'enduu el gruix dels diners que es destinen al pla, servirà per comprar vehicles especials, munició específica o armament, entre d'altres.

Aquest material anirà destinat, sobretot, als serveis més especialitzats. És a dir, les Àrees Regionals de Recursos Operatius, la Brigada Mòbil, les Unitats de Desactivació d'Explosius o la Divisió Canina. Però també n'hi haurà que permetrà reforçar els serveis de Seguretat Ciutadana.

El conseller d'Interior ha assegurat que, al costat de la necessitat d'equipar els Mossos d'Esquadra, el pla de contingència també dóna un missatge clar. "No abaixem la guàrdia ni ens podem relaxar; l'amenaça terrorista també comporta afrontar despeses extraordinàries que no es poden esperar al pressupost", ha afirmat Jané. I hi ha afegit: "Es necessiten més armilles i més material, i hem de preparar-nos per donar resposta a l'amenaça terrorista".

A més de l'armament, però, la formació contra el jihadisme juga un paper clau, per saber com es mouen els terroristes i de quina manera actuen. Per això, el Departament d'Interior continuarà donant-hi prioritat. I no només formarà els Mossos d'Esquadra sinó que també estendrà els programes específics a les policies locals.

Els recursos que es destinaran a formació no s'inclouen dins els 11,5 milions d'euros que engloba el pla de contingència, sinó que la Generalitat els cobrirà amb altres partides. Aquí, els agents no només rebran informació teòrica i faran pràctiques de tir estàtiques.

La formació també inclourà simulacres d'atemptats jihadistes, amb la voluntat d'ensenyar als policies com s'han d'enfrontar davant d'un possible atac terrorista.

"La lluita davant del terrorisme jihadista ens exigeix a tots una activació suplementària, i això també inclou formació", ha insistit Jané. El conseller també ha avançat que, sobretot, un dels apartats en els quals s'incidirà serà amb tot allò referent a l'autoprotecció dels policies.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM