22febrer2018

En directe: Selecció musical

L'Interludi de Calonge commemora els 50 anys repassant les quatre tipologies musicals que n'han marcat la història L'alcalde de Calonge Jordi Soler, el vicepresident de la Diputació de Girona Albert Piñeira i el president del patronat de Festivals de Calonge Albert Fort en la presentació de l'Interludi. / Foto: Jordi Altesa (ACN)
14 de juliol de 2017 Escrit per 

L'Interludi de Calonge commemora els 50 anys repassant les quatre tipologies musicals que n'han marcat la història

El Festival Interludi de Calonge ha programat en l'edició d'enguany quatre nits de concerts per repassar els seus 50 anys d'història.

Una fita que els responsables han volgut ressaltar per trencar la tendència oberta ara fa sis anys de centrar-se en el món de la música pop.

Cadascuna de les quatre nits (previstes els dies 22 de juliol i 6, 11 i 12 d'agost) estarà dedicada a una de les grans etapes musicals que ha tingut el certamen.

El primer dels concerts se centrarà en la música clàssica. L'embrió de l'actual Interludi van ser una sèrie de concerts que es van començar a celebrar amb finalitats benèfiques. El 1968, l'aleshores mossèn de Calonge Pere Surribas, amb Joan Vinyes i Adrià Sardó, van organitzar dos concerts per recollir fons per a un altar major a l'església de Sant Martí. Un cop es van obtenir tots els diners necessaris, es va decidir mantenir aquesta activitat cultural.

Com a record d'aquesta etapa, el 22 de juliol d'aquest any l'Interludi portarà al pati d'armes del Castell de Calonge un dels estiuejants més il·lustres del municipi. Antoni Ros-Marbà, de 80 anys, dirigirà els quaranta músics de l'Orquestra Camera Musicae i la solista Alba Ventura. El repertori que interpretaran serà a base de Mozart, inclosa la darrera simfonia que va compondre.

Un dels estils musicals que històricament més s'associa al festival de Calonge és el jazz, ja que ha estat un dels més programats. Aquest any s'aprofitarà que a Begues (Baix Llobregat) es torna a celebrar un campus organitzat per músics americans dedicat a aquest estil.

El director del patronat de Festivals de Calonge, Albert Fort ha volgut subratllat que el seu organitzador és Jorge Rossy "un dels millors bateries del món". El que volen fer és aprofitar que Rossy ha actuat dos cops ja al festival per portar-lo altra vegada al municipi empordanès. Hi actuaran ell i Mike Kanan Quartet. "Els hem demanat que no facin un concert no tan elitista sinó obert a tothom", assegura Fort. L'actuació serà el proper 6 d'agost

La música de cobla també ha estat una de les grans protagonistes del festival Interludi de Calonge. Per mantenir l'efemèride s'ha convidat el proper 11 d'agost a la Principal de la Bisbal, l'orquestra que més cops hi ha actuat. "És una nit molt calongina perquè les peces que tocaran són de músics locals o inspirades en el poble a la primera part", afirma Fort.

Aquest concert es vol gravar per tal de tenir un element físic dels 50 anys i inclourà dues sardanes composades per a l'ocasió. Una d'elles és 'Calonge 50 anys' d'Antoni Ros-Marbà i l'altra 'Calonge vestida de notes' de Josep Cassú.

Interludi va començar una nova etapa el passat 2011 on es va reconduir el seu estil cap a la música pop. L'edició 2017 serà sobretot indie-pop nacional. Aquest concert previst el 12 d'agost serà l'únic sense cadires i amb tres grups consecutius.

D'una banda hi haurà la cantant Pavvla, el projecte musical de l'actriu catalana Paula Jornet i que presenta disc el proper 4 de novembre. També hi seran dos noms ja consolidats: El Petit de Cal Eril, que enguany celebra deu anys de carrera, i els Mishima, en un dels tres concerts que la banda de David Carabén té programats per aquest estiu.

La celebració dels 50 anys dels Festivals de Calonge ja va començar el passat mes d'abril amb un llibre commemoratiu de Josep Fort i Jaume Figueras. A més, també es va instal·lar una escultura de Pau Casals al pati d'armes del castell que acollirà l'Interludi i que gaudeix, segons el mateix alcalde Jordi Soler, "d'una sonoritat excel·lent".Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM