24maig2018

En directe: Selecció musical

Organismes i institucions elaboren un inventari d'actuacions per lluitar contra les ocupacions il·legals Pla general de la jornada sobre ocupacions irregulars feta al Parc Científic i Tecnològic de la UdG. / Foto: Diputació de Girona
11 de desembre de 2017 Escrit per 

Organismes i institucions elaboren un inventari d'actuacions per lluitar contra les ocupacions il·legals

El document, que es titula 'Actuacions davant l'ocupació irregular d'immobles des d'una perspectiva local', treballa en xarxa i de manera coordinada entre els diferents actors.

A banda de la mateixa Diputació de Girona, hi ha participat els Ajuntaments de Girona, Caldes de Malavella, Sant Feliu de Guíxols o el d'Olot, el Col·legi d'Advocats de Girona o el Departament de Dret Públic de la Universitat de Girona.

L'estudi continua obert per incorporar-hi noves propostes com les que s'han posat sobre la taula aquest dilluns a la jornada tècnica celebrada a Girona. El document admet que hi ha una problemàtica a l'entorn de les ocupacions il·legals i dona per fet que aquesta situació perdurarà en el temps més enllà de la fi de la crisi econòmica.

L'anàlisi apunta a la necessitat de combinar les tasques "tècniques" i "polítiques" des de la detecció de la problemàtica fins a la seva resolució. De fet, admet que es tracta d'un fenomen complex, que no afecta igual a tots els municipis. Per això, no es planteja cap fórmula única sinó un seguit de mesures que poden ajudar a minimitzar-lo.

El document remarca que la crisi ha estat el "detonant" de la problemàtica a "tot el territori". Malgrat això, apunta a diversos factors que hi ha contribuït com la manca estructural d'habitatge públic, la falta de legislació o l'elevada "mobilitat" de les famílies que hi viuen.

El problema de l'ocupació irregular considera que demana d'una combinació de "tasca tècnica i política" en les diferents fases d'aquesta problemàtica que van des de la detecció fins a la solució. Com que el fenomen passa per diferents motius i es dóna de diferent manera als municipis, el text no vol parlar de que hi hagi un mètode únic que funcioni per a tothom.

A més, els autors alerten que la política d'habitatge social treballa amb emergències que impedeixen "analitzar, organitzar i planificar". Finalment, un darrer factor que s'apunta és la falta d'una delimitació clara de les competències locals i autonòmiques en aquest àmbit.

Els autors distingeixen entre tres tipus d'ocupació: la social, la delinqüencial o política i ideològica. En el primer escenari aposten per la mediació, la regularització a través del lloguer social i el reallotjament. En el segon cas, es defensa el desallotjament. Una mesura que també s'apunta en els casos d'ocupacions per motius ideològics, juntament amb la via judicial.

Per tal de minimitzar el problema, el document proposa diferents mecanismes que poden reduir-ne els efectes i les conseqüències. Pel què fa als incentius als propietaris dels habitatges, es planteja crear una borsa de lloguer social, la figura de la masoveria urbana (on el propietari cedeix el pis a canvi de que es facin obres de rehabilitació i manteniment), ajudes per millorar i rehabilitar el parc privat i incentius fiscals. En aquest darrer àmbit, s'aposta des d'implementar un recàrrec pels pisos buits a l'IBI o l'impost català sobre pisos desocupats.

A la jornada d'aquest dilluns que s'ha fet al Parc Científic i Tecnològic de la UdG hi han assistit tècnics i representants de diverses administracions.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM