25maig2018

En directe: Selecció musical

El jutjat dona el vistiplau a l'acord per rebaixar el so de les campanes de la Catedral de Girona Foto de les campanes de la Catedral de Girona. / Foto: Marina López (ACN)
2 de gener de 2018 Escrit per 

El jutjat dona el vistiplau a l'acord per rebaixar el so de les campanes de la Catedral de Girona

La jutgessa del contenciós de Girona ha validat l'acord fixat entre el Capitol de la Catedral, l'hotel Històric i l'Ajuntament.

En un termini de 4 mesos, s'ha de fer efectiu el pacte que implica que es rebaixi el so de les campanes entre la una i les sis de la matinada fins als 50 decibels.

A canvi, l'hotel abonarà 3.000 euros en concepte de "col·laboració" per fer front al cost per implementar la maquinària necessària per rebaixar el soroll.

Qui s'ha apartat del procediment ha estat l'Associació de Veïns del Barri Vell-Centre, que ha entrat en un escrit al jutjat notificant la seva decisió. De fet, l'entitat (la quarta part en discòrdia) ja es va mantenir al marge de l'acord i va manifestar que deixaria que fos el jutjat qui decidís.

L'advocat de l'hotel, Lluís Gallardo, ha celebrat que la decisió judicial i ha assegurat que, de fet, el pacte es va prendre a petició de la pròpia jutgessa. "Ho vam anar rebaixant fins aquí, al punt mig, el que estava disposat a cedir la catedral i el que estava disposat a cedir l'hotel", assegura.

Les campanes de la Catedral de Girona van deixar de sonar durant 49 nits a principis del 2016, arran de la queixa que l'Històric va fer arribar a l'Ajuntament perquè els tocs superaven els decibels permesos i molestaven els seus clients. El consistori, aleshores encapçalat per Carles Puigdemont, va demanar al Bisbat que les campanes deixessin de tocar de nits.

La decisió, però, no va agradar els veïns del Barri Vell, que van reclamar que se'n recuperés el so. Això va passar a finals de febrer, ja sota mandat d'Albert Ballesta. L'alcalde va emparar-se en la Llei de Centres de Culte, que reconeix el toc de les campanes com a singular, per excloure'n el so de l'ordenança de sorolls.

Tot plegat va tensionar la situació. I al final, veient que el problema s'havia agreujat, l'hotel va presentar un contenciós contra el Capítol, els veïns i l'Ajuntament. El judici es va celebrar el 16 de març, però poques setmanes més tard, el procés es va aturar perquè les parts intentessin arribar a un pacte.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM