26maig2018

En directe: Selecció musical

Els impulsors del festival Pepe Sales Foto: ACN
20 de gener de 2014 Escrit per 

El setè festival Pepe Sales rescata l'obra del polifacètic i "oblidat" artista barceloní Juan Eduardo Cirlot

El festival d'art independent Pepe Sales fa set anys que es dedica a retre homenatge a artistes i creadors que han quedat lluny dels circuits convencionals de la indústria de la cultura.

L'homenatge li reten altres creadors que, a través de peces de cinema, música, performances o poesia, evoquen l'obra i la vida de l'artista escollit en cada edició. Enguany, el festival ha decidit centrar-se en el polifacètic artista barceloní Juan Eduardo Cirlot, i les activitats s'estendran del 23 al 27 de gener.

La directora del festival, Consol Ribas, ha destacat que fou crític d'art, poeta surrealista, músic i pensador. "Tot i que va escriure centenars de poemes i tenia un gran gust per la cultura i la saviduria se'l considera un artista amagat; això és perquè era un home que s'anticipava als seus temps, era un personatge lliure que no seguia ni les modes ni la indústria cultural", ha reflexionat Ribas, que creu que de vegades per a què un artista avantguardista sigui reconegut han de passar diverses generacions.

Des de la Barcelona de la guerra i la postguerra, Cirlot va estar en contacte amb Dalí, també amb el germà del cineasta Luís Buñuel a Saragossa, o a París amb el mateix André Breton. De formació autodidacta, era un estudiós dels símbols (en va arribar a fer diccionaris), amant d'Egipte i estudiós de la cultura i la càbala hebrees. També va mantenir relacions amb el moviment Dau del Set, a Barcelona -entre els quals hi havia Joan Brossa, Modest Cuixart o Antoni Tàpies, entre d'altres- i va ser col·laborador de 'la Vanguardia'. "Davant de Cirlot, els seus amics es treien el barret o s'amagaven darrera de la cadira", ha explica Ribas, com a exemple de la controvertida personalitat i obra de l'artista.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM