25maig2018

En directe: Selecció musical

Milloren l'accessibilitat de senders saludables a les Gavarres i fan franges de seguretat a més de 10 hectàrees Un operari treballa desbrossant una zona de les Gavarres aquest novembre del 2017. / Foto: Gavarres365
23 de novembre de 2017 Escrit per 

Milloren l'accessibilitat de senders saludables a les Gavarres i fan franges de seguretat a més de 10 hectàrees

Les Gavarres són un espai natural protegit a nivell europeu que abasta una àrea de més de 280 km2 eminentment forestal (el 90 % de la superfície és arbrada).

Constitueixen una reserva de sòl no urbanitzable en una zona amb una important pressió urbanística.

Els treballs de millora d'aquest 2017 en compliment del conveni entre la Diputació de Girona i l'Obra Social 'la Caixa' s'han centrat en la millora dels entorns d'itineraris que permeten descobrir el massís a la ciutadania. El que s'ha fet ha estat condicionar elements i traces de rutes per fomentar la salut i fer-los segurs i accessibles als visitants.

Les accions s'han desenvolupat en un total de 18 àmbits d'actuació, al llarg de 11,3 km de senders i en unes dues hectàrees a l'entorn de fonts i punts d'acollida de visitants. Les rutes pertanyen a 16 municipis diferents. Destaca per exemple l'obertura d'una nova ruta que connecta Sant Martí Vell amb Madremanya i una acció per promoure la conservació d'una espècie de flora d'interès a les Gavarres.

Donant continuïtat a les accions ja empreses en anteriors anualitats, s'han portat a terme treballs de prevenció d'incendis en un superfície de 10,26 hectàrees per establir franges de baixa càrrega de combustible en punts estratègics situats en sectors centrals del massís.

Es tracta d'accions prioritàries, d'acord amb el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals del perímetre de protecció prioritària de les Gavarres (PPP G4).

Així, s'ha actuat en tres punts: als entorns de Sant Cebrià dels Alls (0,8 hectàrees); a Santa Llúcia de l'Arboç ( 0,7 hectàrees) i una zona de 8,75 hectàrees a cavall dels municipis de Palamós i Forallac en l'àmbit del puig d'en Ribot, a Fitor.

Al que s'ha fet ha estat eliminar gran part del combustible arbustiu acumulat amb estassades manuals i l'ús de motodesbrossadores. Es trenca la continuïtat entre el sotabosc i les capçades amb l'objectiu final de reduir la intensitat i velocitat de propagació davant un possible incendi, just en el punt on el foc hauria de saltar i canviar de vessant.

Els treballs també volen fomentar la reinserció social de col·lectius de persones en risc d'exclusió. A la part de millora de senders saludables, s'ha comptat amb una brigada de 3 persones de la la Fundació privada Onyar - la Selva mentre que els treballs de prevenció d'incendis han anat a càrrec de 5 persones de l'empresa Idària.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM