24febrer2018

En directe: Compàs de cobla (Sardanes)

Una de les terrasses de Platja d'Aro aquest 2 d'agost del 2016 després que hi hagués la situació de pànic per una "flash mob" Foto: Tània Tàpia / ACN (arxiu)
20 de juny de 2017 Escrit per 

Multes de fins a 750 euros per als qui facin 'flashmob' sense permís a Platja d'Aro arran de l'episodi de pànic del 2016

Platja d'Aro vol evitar que es repeteixi la situació de pànic que es va viure la nit del 2 d'agost de l'any passat.

La 'flashmob' que feia un grup de turistes alemanys, simulant ser paparazzis que perseguien un famós, va desfermar la histèria col·lectiva perquè la gent ho va confondre amb un atac terrorista.

La psicosi es va traduir en gent corrents pel carrer, onze ferits i pèrdues de més de 150.000 euros per als bars i restaurants de la zona (perquè la gent va fugir de les terrasses, trencant plats i gots i deixant menús i consumicions sense pagar). El cas va portar cinc monitores davant el jutjat acusades de desordre públic, tot i que posteriorment l'afer es va arxivar.

Ara, l'Ajuntament ha decidit impedir que es puguin fer accions d'aquesta mena de manera indiscriminada. Per això, les regularà. El ple de demà aprovarà una modificació de l'Ordenança de Civisme i Convivència on es recull, explícitament, que cal demanar autorització a l'Ajuntament abans de dur-les a terme.

"Qualsevol pràctica d'activitats lúdiques que comporti aglomeracions de persones en la seva realització, utilització d'espais públics d'accés general, d'estris de gravació multimèdia especialitzats o comportaments coordinats [...] ha de comptar necessàriament amb la prèvia autorització expressa de l'Ajuntament", recull el redactat.

El permís s'haurà de demanar com a mínim amb deu dies d'antelació i els organitzadors hauran de detallar-hi la ruta, l'horari i "un càlcul aproximat de les persones que en puguin prendre part".

Demanar permís municipal no només serà obligatori per a fer una 'flashmob', on la gent balla de manera coordinada. L'ordenança també abasta altres fenòmens que s'han popularitzat a través d'Internet.

En concret, esmenta els 'Harlem Shake' (un ball estrambòtic on la gent va disfressada), el 'Planking' (estar estirat cap per avall en un lloc inusual), l'Owling' (estar-se quiet en un espai públic simulant ser un mussol), el 'Supermanning' (gravar-se o fer-se fotos imitant ser Superman quan vola) o el 'Tebowing' (posar un genoll al terra, dur-se el puny al front i tancar els ulls).

En cas que particulars o grups portin a terme alguna d'aquestes activitats sense permís municipal, l'Ajuntament els sancionarà amb multes que s'estenen des dels 301 als 750 euros. De fet, directament, no tenir autorització municipal es tipifica com una "infracció greu" de l'ordenança.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Miquel Chamorro, assegura que l'objectiu de la modificació és "evitar de manera radical" que reprodueixin situacions d'histèria com la de l'agost del 2016. "La 'flashmob' no controlada va derivar en una situació de pànic entre la ciutadania que va tenir moltíssima repercussió", diu Chamorro.

"El que volem és tenir un control exhaustiu d'aquestes activitats; volem que a Platja d'Aro se sàpiga que aquestes activitats estaran regulades i no es podran reproduir situacions com la de l'estiu passat", hi afegeix el regidor.

La modificació de l'Ordenança de Civisme que s'aprovarà al ple de demà també inclou un altre canvi. A les multes per beure alcohol al carrer, a la platja o en altres llocs públics, ara també s'hi afegeixen les sancions per consumir o portar al damunt drogues, estupefaents i psicotròpics.

En aquest cas, d'entrada, per al consum d'alcohol la multa mínima serà de 150 euros i per al de drogues, de 300. Segons explica el regidor de Seguretat Ciutadana, l'import de les sancions anirà en augment en funció de si aquelles persones a qui enxampi la policia són reincidents.

Aquest apartat de l'ordenança també regula, entre d'altres, que els locals d'oci no puguin fer promocions del tipus '2x1' o barra lliure, servir alcohol a menors d'edat o que les botigues d'alimentació en venguin entre les onze de la nit i les vuit del matí. Chamorro concreta que l'objectiu de la modificació és tallar de soca-rel una problemàtica amb la qual la Policia Local "es troba molt sovint".

"Evidentment, el control ha de ser exhaustiu i més durant els mesos d'estiu, quan passem de tenir gairebé 11.000 habitants a ser-ne entre 130.000 i 140.000", assegura el regidor. I conclou: "Volem ser un municipi amfitrió del turisme, però un municipi controlat i ordenat".Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM