22febrer2018

En directe: Selecció musical

Primer pla del carro de la compra que s'ha recuperat en la neteja aquest diumenge 4 de juny de 2017 Foto: Gerard Vilà / ACN
7 de juny de 2017 Escrit per 

Treuen més de mitja tona de brossa en la 16a Neteja del Fons Marí de Platja d'Aro

Trossos de rajola, una planxa de ferro de 70 quilos, ferralla de tot tipus, plàstics, i fins i tot un carro de supermercat. Aquesta és part de la brossa que 80 submarinistes han recuperat del fons de l'aigua de la Platja Gran de Platja d'Aro.

Els bussejadors s'han dividit en tres barques i han pentinat tot el litoral de la Platja Gran fins arribar a tocar la costa de Sant Feliu de Guíxols. Mentrestant, una vintena de submarinistes s'han ocupat de la zona més propera a la platja. Ha estat en aquesta parcel·la, la que utilitzen els banyistes, d'on s'ha tret més brossa. En concret s'ha recuperat una àncora, diverses cadenes i el carro de supermercat.

Una hora i mitja després d'haver-se posat a l'aigua, un munt de deixalles s'acumulaven davant el punt de trobada dels submarinistes. Ara serà la brigada de l'ajuntament del municipi qui les recollirà se'n farà càrrec.

Un dels patrons dels vaixells en Toni García explica que "ja no el sorprèn res" del que s'arriba a trobar a sota l'aigua. "La gent ho tira a la riera, pensant que no arribarà mai al mar, i quan plou tot acaba a la platja", lamenta. García diu que cal "més respecte" pel medi ambient, tot i que reconeix que en els últims anys "ha millorat molt" l'estat del fons marí d'aquesta zona.

Per la seva banda, el regidor d'Esports i Serveis Generals del consistori, Joan Botellé, ha destacat la feina dels submarinistes que voluntàriament es presten a ajudar. "Ells com bons amants de la natura i el medi ambient posen el seu gra de sorra per mantenir net un espai tant important per Platja d'Aro".

Botellé ha explicat que bona part de la brossa que recuperen ve de la riera que passa a la vora d'un dels càmpings de la zona. El regidor assegura que és allà on molts turistes aboquen la brutícia que després acaba al mar.

Tot i això Botellé recorda que ni l'any passat ni aquest 2017 hi ha hagut grans riuades, per tant, conclou el regidor, que molt del que han tret aquest diumenge de sota l'aigua, o bé ho han abocat des dels vaixells que fondegen la zona, o bé fa temps que estava dins el mar.

La neteja del fons marí de Platja d'Aro es realitza una vegada cada dos anys. Tot i que a l'inici es feia anualment, a mesura que es va anar reduint la quantitat de porqueria acumulada, es va decidir allargar el temps entre neteja i neteja ja que en moltes ocasions es treia poca brossa.

Tot i això, alguns dels submarinistes recorden que al principi de fer les immersions es van arribar a trobar objectes tant estranys com rentadores, bicicletes, parts d'un cotxe o fins i tot una cartera amb un bitllet de 5.000 pessetes.

La jornada, en la que hi ha participat bussejadors d'arreu de Catalunya, ha acabat amb un esmorzar de germanor sota la pineda al costat de la platja.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM