24febrer2018

En directe: Compàs de cobla (Sardanes)

El grup de fanfara catalana 'Biflats' fent una actuació durant la presentació del festival Foto: Tània Tàpia / ACN
25 de maig de 2017 Escrit per 

Palamós acollirà el primer festival de Catalunya dedicat a la cobla, que posa al dia aquest gènere tradicional

"Amb so de Cobla" neix per omplir un buit, atraure nous públics i mostrar com la cobla és un so distintiu de la cultura popular catalana però que s'ha actualitzat i posat al dia. Es realitzarà a Palamós del 29 de juliol al 6 d'agost.

Un dels codirectors, Adrià Bauzó, ha explicat que la cobla en els seus orígens era una formació petita i dinàmica, que incorporava instruments d'altres disciplines i fins i tot també dansa. Després, va evolucionar al format tradicional d'onze músics.

Ara, amb el festival volen recuperar aquella essència i reflectir la vitalitat i creativitat musical que hi ha al voltant de la cobla. Per exemple, un dels grups que actuarà al festival –i que ha fet un petit tastet musical durant la presentació- ha estat 'Biflats', que uneix cobla amb sons de la música balcànica.

Palamós ha estat la localitat escollida per acollir el festival per la seva àmplia tradició sardanista. Per exemple, l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós es va fundar el 1943 i continua activa i organitzant actes. De fet, dos dels esdeveniments que organitzen s'han inclòs en el programa del festival: l'Aplec de la Sardana (49ena edició) i el 17è Memorial Ricard Viladesau. Enguany, hi actuaran la Principal de la Bisbal i Els Montgrins.

El festival arrenca amb una producció pròpia que portarà el menorquí Cris Juanico a fusionar rock i cobla amb un repàs als seus èxits més coneguts. La Cobla de Sant Jordi i Roger Mas han estat un precedent de fusió musical que ha recollit èxits a tot el país. També passaran pel festival amb la presentació de nous temes per encàrrec de 'Amb so de Cobla'.

Altres actuacions aniran a càrrec dels gironins Gazpacho, que fusionaran rumba amb cobla de la mà de la Cobla Bisbal Jove o l'actuació dels Biflats, que fan fanfara catalana. La tenora de Jordi Molina també passarà per Palamós, on presentarà temes de 'Matèria de temps¡', que es va presentar a la Fira Mediterrània de Manresa, amb qui el festival vol establir llaços de cara a edicions futures.

La programació del festival es completa amb un curs on hi haurà diverses classes magistrals simultànies amb especialistes i a la tarda els alumnes del curs mostraran el resultat de la feina apresa.

Totes les activitats i concerts són gratuïts, a excepció del tradicional concert de l'Agrupació Sardanista que sempre havia estat de pagament.

'Amb so de cobla' és una iniciativa conjunta del Departament de Cultura, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Palamós i compta amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya i l'Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós. Neix amb un pressupost de 80.000 euros i amb la vocació d'estendre's en el territori i mantenir-se en el temps. Així ho ha confirmat el director general de Cultura Popular, Lluís Puig. "El festival ha vingut per quedar-se perquè estem convençuts que anirà molt bé", ha manifestat.

Per la seva banda, el diputat de Cultura, Albert Piñeira, ha remarcat que ve a omplir un buit que hi havia a Catalunya. "És una aposta de sacsejada, de posada al dia de la cobla, de no veure aquest so com una cosa arcaica i carrinclona; es tracta de combinar tradició i no renyir-ho amb la modernitat", ha valorat.

L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, també s'ha mostrat "orgullós" que sigui el municipi la seu escollida per al festival i ha convidat el públic a conèixer "les possibilitats de la cobla".Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM