22febrer2018

En directe: Selecció musical

Els impulsors de la plataforma 'Salvem la llera del Ter', acompanyats de ciutadans, alcaldes i regidors dels cinc pobles Foto: Xavier Pi / ACN
15 de maig de 2017 Escrit per 

Neix una plataforma per canalitzar l'oposició dels 5 pobles del Gironès afectats per la línia de 220 kV

La nova línia de 220 kV projectada per Red Eléctrica ha de connectar la futura subestació de la MAT a Sant Julià de Ramis, de la qual ara se n'han començat les obres, amb la d'Endesa a Juià.

En total, tindrà 5,6 quilòmetres i una vintena de torres. La línia, que té un pressupost d'1,89 milions d'euros, afectarà cinc termes municipals: Juià, Celrà, Bordils, Cervià de Ter i Sant Julià de Ramis.

Els impulsors de la plataforma 'Salvem la llera del Ter' critiquen que el projecte els ha arribat "de la nit al dia" i quan la tramitació ja estava avançada. Per això, els opositors s'han unit amb l'objectiu que s'escolti la veu del territori, que no és altra que aturar la línia.

La plataforma s'ha presentat aquest matí al castell de Cervià de Ter. El lloc escollit no és banal, perquè des d'aquí es veu tota la plana que quedarà afectada pel traçat dels 220 kV. Una de les portaveus, Mar Masfarré, assegura que la línia d'alta tensió suposa "una aberració ambiental" i crearà "una ferida irreversible" al territori. "Es projecten una vintena de torres de fins a 50 metres d'alçada", critica.

'Salvem la llera del Ter' sosté que la línia no té raó de ser. Asseguren que afectarà "zones rurals protegides", que "hipotecarà" els municipis per on creua, que el seu traçat és "incompatible" amb el planejament urbanístic i que els motius que al·lega Red Elèctrica –la millora de l'eficiència- no s'aguanten. "Amb les transferències de voltatge, s'arriba a perdre fins a un 20% de l'electricitat", critica Masfarré.

"Manifestem la nostra oposició rotunda i treballarem de manera conjunta i coordinada perquè el projecte es paralitzi immediatament", subratlla la portaveu. 'Salvem la llera del Ter' reclama a Red Eléctrica que s'obri al diàleg i ja avança que, si no hi ha resposta, es plantejaran "accions contundents".

La plataforma ciutadana neix en paral·lel a les veus contràries que ja han aixecat els pobles afectats. Els municipis han presentat al·legacions al projecte i el ple de Celrà ja va aprovar, per unanimitat, una moció de rebuig. El document també ha rebut el suport de l'Ajuntament de Sant Jordi Desvalls i s'ha enviat a la resta de consistoris –Sant Julià el debatrà aquesta setmana- i al Consell Comarcal.

Precisament, a la presentació de la plataforma hi han assistit els alcaldes de Celrà, Sant Julià de Ramis i Sant Martí Vell, a més de representants de la resta dels consistoris. L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, ha criticat que Red Eléctrica "aparegués de cop" a l'Ajuntament, quan el projecte de la línia ja era públic, "a dir-nos que no ens podíem queixar, perquè ens donarien compensacions". "Una vergonya de trobada, perquè es pensaven que amb 5.000 euros el poble s'agenollaria", ha subratllat.

Precisament, dissabte, els alcaldes de Celrà, Bordils i el primer tinent d'alcalde de Cervià es van reunir amb Energia per demanar que la Generalitat els doni suport a l'hora d'aturar el projecte. "Se'ns va dir, però, que això ja ve donat des de Madrid i que difícilment hi ha cap opció", ha precisat Cornellà. "Sí que ens donaven recolzament a l'hora d'introduir millores al traçat perquè el projecte fos menys agressiu amb el territori", hi ha afegit.

"Aquest, però, evidentment, no és el suport que buscàvem", ha dit Dani Cornellà. Per això els alcaldes es reuniran ara amb representants de Medi Ambient perquè, com ha precisat l'alcalde de Celrà, "se n'adonin de la destrossa paisatgística i ecològica que suposa el projecte per als nostres municipis, i que un cop feta la línia, això és irreversible".Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM