23febrer2018

En directe: Selecció musical

El ple de Girona aprova canviar el nom de la plaça Constitució per la de l'1 d'Octubre en un acte de "dignitat" Moment en què el ple de l'Ajuntament de Girona ha votat la moció per canviar el nom de la plaça Constitució per la de l'1 d'Octubre. / Foto: Xavier Pi (ACN)
12 de desembre de 2017 Escrit per 

El ple de Girona aprova canviar el nom de la plaça Constitució per la de l'1 d'Octubre en un acte de "dignitat"

L'alcaldessa ja va anunciar la setmana passada que portaria al ple el canvi de nom de la plaça Constitució, i ahir dilluns al vespre es va fer efectiu.

Ha estat a través d'una moció d'urgència, presentada conjuntament per CiU, ERC i la CUP. Un text que, com ha subratllat Madrenas, era necessari per fer palès quin és "el posicionament institucional del consistori", més enllà del procés que ja s'ha engegat a la Comissió del Nomenclàtor.

"Ho fem per un acte de dignitat, atenent al clam popular que ens ho reclamava", ha dit l'alcaldessa. De fet, la moció arriba cinc dies després de l'encartellada que va tenir lloc a la mateixa plaça -coincidint amb el Dia de la Constitució- en què ja se la va rebatejar simbòlicament.

La moció que han consensuat CiU, ERC i la CUP subratlla que el canvi de nom és "un reconeixement" als gironins que han vist trepitjats els seus "drets i llibertats individuals i col·lectius" d'ençà de la celebració del referèndum. L'escrit recull que, aquell dia, l'Estat va decidir "aturar" la votació "fent servir tots els mitjans al seu abast, violència inclosa".

La moció recorda les càrregues policials contra col·legis electorals, "amb material antiavalot i pilotes de goma, prohibides a Catalunya". El text subratlla, però, que la ciutadania de Girona, "en comptes de rendir-se", van protegir les urnes "en un acte de dignitat, de protesta i de manifestació de la voluntat democràtica".

L'escrit explica que, després del referèndum, i tot i haver posat "damunt la taula del govern espanyol la necessitat de seguir dialogant", la resposta de l'Estat ha estat "l'empresonament i l'exili del govern i l'aplicació del 155". Per això, la moció demana donar suport a la proposta per canviar el nom a la plaça Constitució, i rebatejar-la com la de l'1 d'Octubre del 2017.

El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha subratllat que el nou nom permetrà "foragitar el parany de l'oblit" i recordar que, el dia del referèndum, la gent es va veure "privada de la seva dignitat i agredida psicològica i físicament". La portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, per la seva banda, ha subratllat que el canvi és "un homenatge a tots aquells qui han defensat la dignitat".

La CUP s'ha adherit a la moció, però també ha expressat les seves reserves pel fet que s'hagi dut, precisament, al ple de desembre (i enmig de la campanya electoral). La seva portaveu, Laia Pèlach, ha dit que el seu grup comparteix al 100% el canvi de nom, i més "tenint en compte que en nom d'aquesta Constitució es va impedir votar, s'ha destituït el Govern legítim i s'han empresonat polítics".

Ara bé, dit això, Pèlach també li ha volgut fer saber a l'alcaldessa que "no tot s'hi val" i l'ha acusada d'haver-se apropiat la petició popular. Marta Madrenas, visiblement molesta, li ha respost que, precisament, dos dies després del referèndum ella mateixa ja va donar suport a què la plaça Constitució passés a dir-se 1 d'Octubre.

La moció pel canvi de nom ha tirat endavant amb l'aval dels tres grups, però també amb el suport del PSC. La seva portaveu Sílvia Paneque només hi ha volgut fer notar, però, que al nou nomenclàtor de la plaça hi consti explícitament l'any 2017, perquè no hi hagi equívocs. "L'1 d'octubre del 1936 Franco va ser nomenat cap del govern de l'Estat i, precisament, nosaltres els socialistes vam ser dels qui vam patir més la foscor de la repressió", ha dit.

Per la seva banda, Cs i el PPC han votat en contra la moció. La portaveu de Cs, Míriam Pujola, l'ha titllada de "populista, victimista i electoralista" i ha dit que tan sols s'ha portat a ple per "guanyar titulars a la premsa". La portaveu del PPC, Concepció Veray, ha definit la moció com "la forma més pura i dura d'electoralisme", ha dit que el relat que la sustentava estava "ple de mentides" i ha criticat que l'alcaldessa hagi volgut "posar tota la ciutat al marge de la llei", recordant-li que "molts gironins no comparteixen que es canviï el nom a la plaça Constitució".Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM