24maig2018

En directe: Selecció musical

La DOP Oli de l'Empordà arriba als 400.000 litres de producció, en la collita "més important" dels últims 3 anys Una dona prova l'Oli de l'Empordà sucat amb pa. / Foto: Gerard Vilà (ACN)
18 de desembre de 2017 Escrit per 

La DOP Oli de l'Empordà arriba als 400.000 litres de producció, en la collita "més important" dels últims 3 anys

La plaça del Mercat del Lleó de Girona ha estat el lloc escollit per presentar la desena collita de l'Oli de l'Empordà.

Una collita que des de la DOP qualifiquen com a "molt bona", i és que ha estat la més important dels últims tres anys.

En concret, els productors han arribat als 400.000 litres, una xifra que consideren "raonable" des del sector pel nombre d'oliveres. De fet, el president de la DOP Oli de l'Empordà, Simon Casanovas, explica que no hi ha més arbres que els anys anteriors, sinó que han aconseguit "un rendiment més alt" de l'oliva.

Quantitat al marge, Casanovas ha destacat la qualitat de l'oli que produeixen. "És verd, intens i aguanta molt millor la calor que d'altres, i això el fa especial", comenta. El president posa en valor la varietat que es fa servir, l'Argudell, i recorda que es tracta d'un tipus d'oliva que aguanta èpoques seques com aquest 2017.

Amb tot, des de la DOP reconeixen que, a diferència d'altres productes com el vi, a l'oli "no l'afecta tant la climatologia en termes qualitatius". Tot i això, des del sector recorden que sí que intervé en la quantitat. De fet, asseguren que els últims tres anys la producció va ser més baixa per les inclemències meteorològiques.

A la presentació de la collita del 2017 hi han participat diversos cuiners gironins que han donat suport al producte. També s'ha preparat un esmorzar a base de pa amb oli i una tapa que duia formatge fresc, crema de carbassa i olivada. Tot plegat amanit amb un raig d'oli.

Durant tot el matí d'aquest passat dissabte veïns de Girona han anat passant pels diferents estands dels productors i han pogut degustar l'oli i comprar-ne. Més tard s'ha fet una demostració de cuina a càrrec dels xefs que han participat a l'acte, i entre els quals hi havia, Joan Roca, copropietari del tercer millor restaurant del món, El Celler de Can Roca.

Des del sector es vol destacar la importància de mantenir el segell DOP Oli de l'Empordà, ara que fa deu anys que van obtenir-lo. Casanovas ha explicat que es tracta d'una marca que "permet donar un plus de qualitat" a l'oli, ja que els diferencia de la resta. Per disposar d'aquesta distinció, cal que l'oli que es produeixi sigui Verge Extra.

"Qui compri Oli de l'Empordà sap que està obtenint un producte únic, que només pot aconseguir en aquesta zona. Això ens ajuda a vendre", concreta Casanovas, que també ha lamentat les dificultats que tenen per produir, en comparació a d'altres parts de l'Estat on hi ha grans extensions.

En aquest sentit, Casanovas ha reivindicat l'oli de l'Empordà com un producte de proximitat "que et garanteix una alta qualitat". "Nosaltres som una gota d'oli comparat al què es produeix a la resta de l'estat espanyol, però tenim un producte singular", assenyala.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM