24maig2018

En directe: Selecció musical

El projecte de conservació i reproducció del gaig blau als Aiguamolls de l'Empordà tanca el 2017 amb 96 noves cries Un exemplar adult de gaig blau als Aiguamolls de l'Empordà. / Foto: Endesa
7 de febrer de 2018 Escrit per 

El projecte de conservació i reproducció del gaig blau als Aiguamolls de l'Empordà tanca el 2017 amb 96 noves cries

Endesa i l'APNAE, en col·laboració amb el Parc Natural dels Aiguamolls, van realitzar durant l'any passat diverses accions per millorar i estudiar millor la reproducció del gaig blau.

Les dades corroboren, segons la companyia, l'èxit de les actuacions. En total, s'han comptabilitzat 96 noves cries.

I és que durant la primavera, Endesa va instal·lar 30 caixes niu aprofitant les torres elèctriques que travessen el parc i, a l'estiu, es van col·locar dispositius localitzadors per realitzar el seguiment de tres individus adults. D'aquestes, en més de la meitat s'ha detectat la presència de parelles.

La previsió és que en els propers anys, els individus comencin a identificar aquesta nova zona com propícia per a la seva reproducció i gradualment vagin ocupant totes les caixes. D'aquesta manera, s'assolirà l'objectiu d'ajudar a ampliar la zona de cria suplint la manca de nius naturals i així poder incrementar el nombre d'exemplars reproductors d'aquesta au tan vulnerable. Tot plegat per aconseguir que en un futur pugui millorar el seu estat de conservació i arribar a autoregular-se de manera natural.

Pel què fa als localitzadors, només s'han pogut recollir dades d'un dels tres adults als quals se'ls va instal·lar perquè dos d'ells han desaparegut. De la parella que sí que s'ha obtingut dades, s'ha pogut calcular l'activitat de caça i constatar la importància de l'existència d'arbres aïllats i marges arbrats. El que coincideix amb l'estratègia d'aquesta espècie de situar-se en una posició elevada i esperar la presa.

Una altra de les mesures adoptades va ser l'anellament de 74 individus per a la identificació de les aus allà on es facin observacions d'ocells, ja sigui al mateix parc o allà on els porti la seva ruta migratòria i ampliar els coneixements sobre els seus moviments.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM