25maig2018

En directe: Selecció musical

Puigdemont no convoca eleccions i deixa en mans del Parlament la resposta al 155 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dijous 26 d'octubre de 2017 durant la seva compareixença. / Foto: Guillem Roset (ACN)
26 d'octubre de 2017 Escrit per 

Puigdemont no convoca eleccions i deixa en mans del Parlament la resposta al 155

Després d'hores d'incertesa i de retards i suspensions en la seva compareixença, el president català finalment ha comparegut a les 17:00 hores des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat.

Des d'aquí ha explicat que en les darreres hores ha volgut "considerar la possibilitat de convocar eleccions" abans que la possible aplicació del 155 li treies aquesta potestat. "Diversa gent m'ha interpel·lat sobre aquesta possibilitat. El meu deure i la meva responsabilitat és esgotar totes les vies, absolutament totes, per trobar una solució dialogada i pactada en un conflicte polític i de naturalesa democràtica", ha explicat, tot afegint que considera que el seu "deure era intentar-ho tot" per "evitar l'impacte de les mesures de l'article 155" i fins i tot escenaris de possible "violència". "És una aplicació fora de la llei, abusiva i injusta. No accepto aquestes mesures per injustes i perquè amaguen la intenció venjativa d'un Estat que es va veure derrotat l'1-O", ha sentenciat.

És per això que ha reconegut que ha estat "disposat" a convocar comicis "sempre i quan hi haguessin garanties de celebració de els eleccions amb normalitat". "No hi ha cap d'aquestes garanties que justifiquin les eleccions", ha etzibat. I es que segons el president, la seva oferta de convocar eleccions i evitar l'aplicació del 155 "ha obtingut, una resposta irresponsable per part del PP, que ha aprofitat aquesta opció per afegir tensió en un moment on calia màxima distensió i diàleg".

Fruit d'aquesta situació, el president ha preferit deixar en mans de la cambra catalana i els seus diputats els següents passos a seguir. "Correspon al Parlament procedir al que la majoria parlamentària determini. Ningú podrà retreure, ningú te dret a retreure, a la part catalana voluntat de diàleg i de fer política, ningú pot dir que no estava disposat a fer sacrificis", ha afegit.

Puigdemont ha lamentat, però, que "la responsabilitat només és exigida i pressionada a uns" mentre "els altres poden actuar amb absoluta irresponsabilitat". "He intentat tenir el mateix compromís i serenitat que la societat catalana i la meva responsabilitat com a president era esgotar fins al final totes les opcions", ha assegurat.

Per últim, el president ha remarcat que fins ara la societat catalana s'ha mobilitzat "militant en la pau i el civisme". I en aquest sentit, ha demanat que "en aquestes hores que venen, el compromís amb la pau i el civisme es mantinguin més que mai". "Perquè només d'aquesta manera podem acabar guanyant", ha conclòs.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM