20febrer2018

En directe: Selecció musical

Sarrià de Ter dona 15 dies a Hinojosa per acabar amb les males olors que provoquen molèsties als veïns La façana de la planta d'Hinojosa de Sarrià de Ter. / Foto: Xavier Pi (ACN)
24 de juliol de 2017 Escrit per 

Sarrià de Ter dona 15 dies a Hinojosa per acabar amb les males olors que provoquen molèsties als veïns

Ultimàtum de Sarrià de Ter a l'empresa Hinojosa. L'Ajuntament, segons ha anunciat en un comunicat enviat als veïns, els ha donat quinze dies per a què solucionin els problemes de les males olors.

Un mal que els veïns ja van denunciar fa mesos i que s'ha accentuat en les darreres setmanes. El passat mes de març, l'empresa va demanar "paciència" per poder resoldre la problemàtica posant a to tota la maquinària de la fàbrica, tot i que ja va alertar que era "impossible" fer-les desaparèixer del tot.

El passat divendres però, l'Ajuntament es va trobar amb els seus responsables i els va donar dues setmanes per arreglar-ho.

En la carta, firmada per l'alcalde i tot l'equip de govern, avisen que en cas que no hi hagi canvis en aquest termini "emprendran totes les accions d'altre tipus" que estiguin a les seves mans.

També recorden que l'administració competent és la Generalitat. Per aquest motiu, el passat mes de juny van demanar a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic que controlés de prop l'empresa. "És precisament la Generalitat l'administració competent, donades les característiques de l'empresa, no només en concedir els permisos d'activitat, sinó i sobretot, a l'hora d'exercir les funcions inspectores i sancionadors que corresponguin", afirmen tot assenyalant que els consta que el govern ja ha engegat els procediments corresponents.

L'Ajuntament sí que té competències en matèria de soroll. És precisament per aquest motiu que en aquest comunicat informen que Hinojosa ja ha rebut sancions per excedir-se dels límits permesos.

El passat mes de març, Ajuntament, Hinojosa i veïns van decidir crear una Comissió de Seguiment dels compromisos de l'empresa entorn als problemes ja expressats pels veïns. Després de l'arribada de l'estiu, el malestar veïnal va tornar a créixer. Els compromisos s'havien d'anar desplegant fins a l'abril de l'any que ve. El consistori de Sarrià admet que s'han fet progressos i que l'empresa havia fins i tot retallat terminis.

En relació a les pudors, el consistori té localitzats dos focus dins l'empresa paperera. Un seria la depuradora on s'ha instal·lat una sitja per recollir els fangs depurats. L'altre focus seria la pasta del paper pel qual han canviat els contenidors per una compactadora.

Hinojosa va arribar a Sarrià després del tancament de l'antiga Torraspapel el passat mes d'octubre. La voluntat era produir 90.000 tones anuals de paper. Per fer-ho possible, va invertir 30 milions d'euros (MEUR) per remodelar l'edifici, adquirir maquinària nova i construir una depuradoraLlagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM