22febrer2018

En directe: Selecció musical

El TC anul·la la llei per declarar Medinyà municipi independent i recorda que no compleix amb la normativa estatal Els veïns de Medinyà al Parlament. / Foto: Aleix Moldes (ACN)
28 de setembre de 2017 Escrit per 

El TC anul·la la llei per declarar Medinyà municipi independent i recorda que no compleix amb la normativa estatal

El ple del Parlament va aprovar, per 118 vots a favor i 8 en contra, la proposició de llei que permetia la creació de Medinyà com a municipi independent.

Un centenar de veïns de Medinyà va seguir de prop la votació, a través d'una pantalla gegant situada al Local Social. L'eufòria es va desfermar quan van tenir el suport de la majoria de diputats per segregar-se de Sant Julià de Ramis.

El Tribunal Constitucional ha donat un revés a l'alegria dels veïns i ha estimat el recurs d'inconstitucionalitat interposat per l'Estat. Això anul·la la llei del Parlament i frena les aspiracions de Medinyà de tornar a ser un poble amb tots els drets.

La sentència recorda que el mateix preàmbul de la llei reconeix que la normativa impedeix que Medinyà es constitueixi com a municipi independent, principalment perquè no té el nombre d'habitants que es requereix. La llei estatal fixa que només es poden crear nous nuclis de més de 5.000 habitants mentre que la norma catalana ho rebaixa als 2.000. En el moment d'aprovació de la llei, Medinyà en tenia 866.

El Constitucional no dona validesa a la necessitat d'una "llei singular que habiliti l'excepcionalitat de la norma general", tal com sostenia el Parlament que argumentava que s'estava corregint un error històric perquè Medinyà va acabar annexionat a Sant Julià de Ramis l'any 1972, en plena època franquista.

El TC també recull que, si bé la Generalitat té "competència exclusiva" sobre la seva organització territorial i, en concret, sobre la delimitació, creació o supressió de municipis, les decisions que adopti "no deixen d'estar subjectes als requisits establerts vàlidament en la legislació bàsica de l'Estat".

L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, assegura que la resolució del TC és una mostra més que l'Estat "no respecta les nostres lleis i els nostres drets". Per la seva banda, la presidenta de la comissió gestora municipal de Medinyà, Montse Garcia, ha insistit que "Medinyà és i serà un municipi digui el que digui el Constitucional".Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM