25maig2018

En directe: Selecció musical

Temporada Alta tanca "l'edició més difícil" amb més d'un 90% d'ocupació i 52.753 espectadors El director de Temporada Alta, Salvador Sunyer. / Foto: Gerard Vilà (ACN)
15 de desembre de 2017 Escrit per 

Temporada Alta tanca "l'edició més difícil" amb més d'un 90% d'ocupació i 52.753 espectadors

Més espectadors en total però menys ocupació als espectacles. Aquest és, a grans línies, el balanç que deixa l'edició 2017 de Temporada Alta en l'apartat de públic.

En concret, el festival ha tingut un total de 52.753 espectadors. D'aquests, 46.719 han anat a les sales, 2.613 a les activitats complementàries i 3.871 han participat de la proposta educativa 'A Tempo. Arts i formació'. Això suposa un creixement respecte l'any passat però es queda lluny del rècord absolut del 2015 quan es va arribar a 78.922 persones.

En canvi, el 2017 deixa una davallada en l'ocupació dels espectacles. Temporada Alta manté l'ocupació per sobre del 90%, un topall que no perd des del 1999. Aquest any l'ocupació ha estat, de mitjana, del 90,54%, una xifra més baixa que el 2016 (va ser d'un 96,31%). La xifra és la més baixa des del 2012. Pet tipologia de proposta cultural, els espectacles que més han omplert han estat els de circ (95,44% de mitjana), dansa (93,37%) i teatre (91,87%).

Temporada Alta ha programat 94 espectacles amb 167 funcions, 22 de les quals s'han hagut d'afegir per atendre les peticions de públic. L'espectacle previst el dia de la vaga general es va suspendre perquè no es podia tornar a programar i dos més s'han acabat ajornant a principis de l'any que ve.

Les dades del festival també permeten fer una radiografia dels seus espectadors. Un 66,1% del públic de Temporada Alta l'integren dones mentre que el 33,9% restant són homes. La mitjana d'edat del comprador de les entrades és de 43 anys. Del públic, aquest any s'hi ha incorporat 6.600 persones noves que han comprat una entrada per primer cop. Un 8% dels compradors tenen menys de 25 anys.

L'aposta internacionalitzadora de Temporada Alta dona fruits. Aquest any hi ha hagut 25 espectacles internacionals de setze països diferents. Aquestes propostes culturals han sumat pràcticament un de cada quatre espectadors del total del certamen, un total de 12.337 espectadors.

A banda, Temporada Alta ha acollit a 85 programadors de 12 països i 38 periodistes internacionals. El festival també aprofita Internet per a trencar fronteres ja que, la seva pàgina web ha tingut 159.958 visites de 125 països diferents. Alguns espectacles com 'No se registran conversaciones de interés' o 'iUanMi' comencen en breu gira internacional. D'altres coproduccions, com 'Cyrano' de Pau Miró comencen aquest mateix divendres la seva estada al Teatre Borràs de Barcelona.

Durant la roda de premsa de clausura d'aquesta edició, el director de Temporada Alta també ha explicat que vuit festivals europeus s'han aliat sota el projecte 'Pyrenart'. Aquesta proposta té participants de Catalunya, de la resta de l'Estat, Andorra i França. A partir de l'any que ve i fins el 2021, està previst que treballin per desplegar propostes conjuntes.

El tancament provisional del pressupost del festival és de 3.189.113,16 euros. L'aportació pública (Ajuntament de Girona, Generalitat i Ajuntament de Salt) suposa un 49% de l'aportació. La resta es reparteixen entre la venda d'entrades (un 30%) i els patrocinadors amb un 21%.

La part econòmica és la causant de que aquesta edició hagi estat "la més difícil" de totes, en paraules de Salvador Sunyer. A banda de l'amenaça per a l'empresa organitzadora del pagament de l'IVA en subvencions culturals, Sunyer lamenta el retard en la firma dels convenis i el cobrament de les despeses. "Així és molt difícil treballar", ha defensat Sunyer, que ha reclamat poder tenir acords amb l'administració a més d'un any vista.

El delegat territorial del Departament de Cultura, Francesc Ten, ha admès que aquest any han complicat la feina a Temporada Alta "per l'aplicació de l'article 155". Ten ha assegurat que abans de la destitució del Govern havia elaborat un pla de pagament que s'ha incomplert per l'actual situació institucional.

També ha admès la seva culpa l'Ajuntament de Girona. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha lamentat els problemes que ha suposat el retard en el pagament per part del consistori. "Esperem poder treballar amb més marge en el futur", ha admès Madrenas. L'alcaldessa també ha qualificat de "molt greu" la situació de les empreses organitzadores del festival i considera que "cal buscar una solució".Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM