25maig2018

En directe: Selecció musical

El Trueta comença a fer arteriografies cerebrals, unes proves diagnòstiques que permeten determinar la causa dels ictus Una imatge de la prova diagnòstica per saber les causes dels ictus que el Trueta ha començat a realitzar. / Foto: ICS
11 de desembre de 2017 Escrit per 

El Trueta comença a fer arteriografies cerebrals, unes proves diagnòstiques que permeten determinar la causa dels ictus

La incorporació de les arteriografies cerebrals permetrà estalviar desplaçaments i obre la porta a la possibilitat que el Trueta pugui realitzar, en un futur, neurointervencionisme.

Una mesura que permetria extreure introduint un catèter en una artèria del pacient per arribar fins al coàgul que l'obstrueix i ha provocat l'ictus.

Fins ara, el Trueta havia de derivar un centenar de pacients cada any a Barcelona perquè aquest tipus de proves diagnòstiques només en podien realitzar en centres hospitalaris de la capital catalana.

Es calcula que una de cada sis persones patirà aquesta malaltia al llarg de la seva vida. Els ictus poden ser de dos tipus: hemorràgics (quan hi ha el trencament d'una artèria) o isquèmics (quan es produeix una oclusió d'una artèria).

A les comarques gironines, s'estima que cada any 1.700 persones pateixen un infart cerebral o ictus isquèmic. Una xifra que representa el 80% dels ictus totals. El tractament de l'ictus isquèmic en fase aguda pot requerir tractament fibrinolític, tractament endovascular –que actualment es deriva a Barcelona- i l'ingrés en una unitat d'ictus.

El Servei de Neurologia del Trueta atén cada any més de 1.000 casos relacionats amb aquesta malaltia i entre 500 i 600 d'aquests pacients requereixen d'ingrés a la Unitat d'Ictus. Malgrat això, un 70% dels pacients són autònoms al cap de tres mesos.

L'Organització Mundial de la Salut calcula que aquesta malaltia cerebrovascular representa la segona causa de mort i la primera d'invalidesa en adults dels països occidentals.

A l'Estat espanyol és la primera causa de mortalitat entre les dones i representa el principal motiu d'incapacitat perquè la majoria dels pacients pateixen seqüeles i, en el 40% dels casos, els inhabiliten per fer les seves activitats quotidianes.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM