26abril2018

En directe: Selecció musical

El Trueta implanta per primer cop a Catalunya una nova vàlvula cardíaca biològica que es reemplaça a través d'un catèter Intervenció per implantar la nova vàlvula cardíaca biològica. / Foto: Hospital Josep Trueta
20 d'octubre de 2017 Escrit per 

El Trueta implanta per primer cop a Catalunya una nova vàlvula cardíaca biològica que es reemplaça a través d'un catèter

Les vàlvules cardíaques biològiques tenen alguns avantatges respecte a les mecàniques, sobretot que els pacients no s'han de prendre medicació anticoagulant ni han de portar un control tan estricte de la dieta.

Tot i això, el principal inconvenient és que tenen uns anys de vida útil (a diferència de les pròtesis mecàniques que no cal substituir-les) i els pacients s'han de sotmetre a una nova operació a cor obert per reemplaçar-les després de 15 anys.

L'hospital Josep Trueta de Girona ha implantat aquest mes, per primer cop a Catalunya, una nova vàlvula cardíaca biològica. Segons ha detallat el cap de secció de cirurgia cardíaca, el doctor Juan Bustamante, representa dues millores en relació a les anteriors pròtesis biològiques.

D'entrada, s'endarrereix la calcificació i, per tant, té més anys de funcionament òptim, arribant als 20. A més, es pot substituir per via percutània, és a dir, a través d'un catèter. "La mateixa vàlvula està preparada per acollir-ne una de nova que es pot implantar per via percutània", ha detallat.

És la tercera vàlvula d'aquest tipus que s'implanta a l'estat espanyol. Ara, el Trueta participarà també en un estudi multicèntric a nivell europeu que analitzarà els avantatges de la nova pròtesi. Segons ha explicat Bustamante, de les 75 operacions per implantar vàlvules que es fan cada any al Trueta, unes 10 o 15 podran ser amb aquest tipus de vàlvula.

Està recomanada, per exemple, per a dones que vulguin quedar-se embarassades i, per tant, no poden prendre medicaments anticoagulants, i per a pacients majors de 70 anys per a qui segurament la pròtesi ja serà de per vida.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM