24maig2018

En directe: Selecció musical

UGT alerta que 9.500 gironins s'han fet autònoms perquè no han tingut altra sortida i corren un alt risc d'endeutar-se La responsable del CTAC-UGT, Sandra Zapatero, i el secretari general del sindicat a Girona, Xavier Casas. / Foto: Xavier Pi (ACN)
25 d'octubre de 2017 Escrit per 

UGT alerta que 9.500 gironins s'han fet autònoms perquè no han tingut altra sortida i corren un alt risc d'endeutar-se

Actualment a les comarques gironines hi ha 63.300 autònoms. D'aquests, gairebé set de cada deu treballen al sector serveis i pràcticament la meitat, en concret, el 46%, tenen entre 40 i 54 anys.

El sindicat UGT, però, alerta que darrere d'aquesta xifra s'hi amaguen tres realitats.

Per una banda, hi ha aquells autònoms que ja han consolidat la seva situació. "És a dir, els reals, que representen un 75% del total", precisa la portaveu del col·lectiu a la UGT, Sandra Zapatero. Però per l'altra, i aquí és on es troben les problemàtiques, el 25% restant s'han vist abocats a donar-se d'alta al règim per imposició de l'empresari o bé perquè no han vist cap altra sortida a la desocupació.

El primer grup correspon als coneguts com a falsos autònoms. A la demarcació, precisa el sindicat, són entre 5.000 i 6.000 treballadors, a qui se'ls han "prostituït les relacions laborals". El segon grup, que formen uns 9.500 gironins, són aquells autònoms "per obligació". Gent que porta temps buscant feina i que no han tingut cap altre remei que autoocupar-se per intentar tenir ingressos.

"Són tots aquells que s'han donat d'alta al règim d'autònoms per necessitat", explica Zapatero. La portaveu de la UGT posa com a exemple un aturat de llarga durada que, com que sap fer treballs de pintura, es veu forçat a posar anuncis per veure si algú el contracta i s'ha de fer "autònom per obligació".

El sindicat alerta que la gran majoria d'aquests autònoms per necessitat, però, acabaran pitjor que abans. "Molts acaben estavellant-se i no poden aguantar aquesta situació més d'un any i mig; i llavors tots ells es troben immersos en deutes, en la inseguretat i sense prestació d'atur", critica Sandra Zapatero.

Per això, el sindicat reclama més protecció per als autònoms. I considera que la nova llei estatal, que s'ha publicat avui al BOE, no deixa de ser "insuficient i plena de pedaços". Entre les mancances, Zapatero critica que la legislació continuï tractant tots els autònoms "per igual", i s'obligui a pagar la mateixa quota mensual (que es mou en uns 280 euros) tant a aquells que generen molts ingressos com a aquells que, amb prou feines, guanyen per cobrir-se les despeses.

"Nosaltres proposem que qui més guanyi, més pagui", explica la portaveu de la UGT. Per això, el sindicat proposa que la quota d'autònoms tingui tres trams. Un primer, simbòlic (per a qui no arribi ni al salari mínim interprofessional); un segon, el que hi ha ara (per a ingressos de fins a 40.000 euros anuals); i un tercer, on la quota es dobli (per als qui superin els 40.000 euros).

Sandra Zapatero assegura que la nova llei ha estat una operació de "maquillatge" i que, tot i que hi ha millores, encara hi ha molta feina a fer per millorar la situació dels autònoms.

Per la seva banda, el secretari general de la UGT a les comarques gironines ha dit que el col·lectiu continua abocat a la "precarilàndia" i ha reclamat mesures més efectives per evitar que als empresaris "els continuï essent més atractiu i més barat" forçar els treballadors a fer-se falsos autònoms en comptes de contractar-los en plantilla.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM