20febrer2018

En directe: Selecció musical

Una de les visites que s'ha realitzat a la Unitat d'Esclerosi Múltiple de Salt Foto: UNIEMTG
4 de juliol de 2017 Escrit per 

La Unitat d'Esclerosi Múltiple de Salt ha diagnosticat la malaltia a 45 persones durant el primer any de funcionament

El 4 de juliol de 2016 la unitat dedicada a la investigació de l'esclerosi múltiple es va traslladar des del Trueta al Parc Hospitalari de Santa Caterina.

Durant aquest temps, el centre ha atès un total de 266 nous pacients sospitosos de patir la malaltia.

En 45 dels casos s'ha confirmat el diagnòstic. En la resta, o bé s'ha descartat la malaltia, se n'han detectat d'altres vinculades al sistema neuroimmunològic o bé estan pendents de l'evolució. En 91 dels casos, a més, ha calgut practicar una punció lumbar per a estudiar el líquid cefaloraquidi, que permet descartar altres malalties i ajuda a confirmar el diagnòstic.

A més, durant aquest any s'han atès 13 pacients derivats d'altres centres hospitalaris de la Regió Sanitària de Girona. Una situació que, segons l'Institut Català de la Salut, evidencia la consolidació d'aquesta unitat com un centre de referència a la demarcació.

D'altra banda, el centre també ha realitzat 2.823 visites neurològiques i 105 d'infermeria, a més de 609 sessions de tractament a l'hospital de dia i 1003 consultes telefòniques. De fet, una de les característiques de l'equipament és la voluntat de tenir proximitat amb el pacient. Per això, no només se li fa el diagnòstic sinó que se l'acompanya en tot el procés.

La UNIEMTG és líder mundial en un assaig iniciat fa quatre anys amb 25 pacients sobre les formes progressives de la malaltia. Està integrada per un equip interdisciplinari expert format per professionals de neurologia, infermeria, neuropsicologia, psicologia, d'investigació bàsica i personal de suport, que ofereixen un tractament integral de les persones afectades i les seves famílies, juntament amb l'equip rehabilitador de l'Hospital de Dia de Malalties Neurodegeneratives i Dany Cerebral Adquirit de l'Hospital de Santa Caterina i la Fundació Esclerosi Múltiple, que estan ubicades en el mateix edifici i que treballen coordinadament amb la unitat. El seu trasllat ha permès també impulsar la recerca que es realitza al Parc Hospitalari de Salt.

Coincidint amb aquest primer aniversari, la sala d'actes de l'Hospital Santa Caterina celebrarà aquest dimarts una jornada de balanç i presentarà els avenços aconseguits en la investigació de la malaltia. L'acte comptarà amb la participació de l'associació de familiars i pacients de la Fundació Esclerosi Múltiple. També s'inaugurarà una exposició divulgativa.

L'esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa que del sistema nerviós central que afecta el cervell, la medul·la espinal i els nervis òptics. La prevalença de la malaltia en el nostre entorn és alta i s'està detectant un augment dels casos en els darrers estudis realitzats.

Es calcula que hi ha 2,5 milions de pacients arreu del món, 47.000 persones a l'Estat espanyol i 7.000 a Catalunya. A la demarcació de Girona hi ha prop de 900 persones afectades, més del 90% de les quals reben tractament i seguiment en aquesta unitat.Llagostera RàdioLlagostera Ràdio 105.7 FM