Una professional sanitària introdueix un conjunt de mostres de VPH per analitzar si hi ha rastre del virus i prevenir el càncer de coll d'úter. / Foto: Departament de Salut

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Salut ha desplegat el nou programa de cribratge de càncer de coll uterí a la Regió Sanitària de Girona que inclou les proves de detecció del Virus del Papil·loma Humà (VPH) en dones d’entre 30 i 65 anys.

Fins ara el cribratge només es feia a través de citologies, però ara s’ha decidit incloure aquesta prova, ja que el virus és el principal causant del càncer de coll uterí.

L’objectiu del programa és millorar la detecció de la infecció abans que es produeixin lesions i que es desenvolupin en càncer de cèrvix.

El programa va començar a desplegar-se el 13 de gener al Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva Interior. A poc a poc es va anar estenent a la resta del territori de la regió sanitària i ara ja està implementat. El desplegament suposa la finalització de la primera fase del programa. Aquest es basa en un cribratge oportunista aprofitant una consulta ordinària a un centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR).

El nou mètode millora la qualitat i l’eficiència perquè és més sensible i permet detectar més nombre d’adenocarcinomes, allargar els intervals de cribratges en dones negatives i ofereix entre un 60% i un 70% més de protecció contra el càncer invasor en comparació amb la citologia convencional que es feia fins ara.

Si les proves surten alterades, es comunicarà a les dones per telèfon que caldrà fer una prova molt més específica al centre de referència de cada pacient. Es tracta d’una colposcòpia, una prova que consisteix a fer una observació al coll de l’úter amb uns líquids especials i fer una biòpsia per fer el diagnòstic corresponent.

Des de l’hospital Trueta de Girona recorden que la presència del VPH no suposa cap diagnòstic concret, però sí que permet identificar les pacients que cal fer-ne un seguiment més exhaustiu.

De fet, la cap del servei d’Oncologia Mèdica de l’ICO a Girona detalla que la majoria d’infeccions per VPH desapareixen soles però d’altres poden provocar canvis en les cèl·lules que amb el temps poden derivar en un càncer. Per això remarquen que el virus del papil·loma humà és la principal causa del càncer uterí i insisteix en la importància de vacunar-se per prevenir-ne la infecció i diagnosticar de forma precoç la presència del virus.

De tota manera, l’equip de ginecologia apunta que el fet d’incloure la vacuna en joves permetrà que la malaltia desaparegui en els pròxims 15 o 20 anys.

La segona fase del programa de cribratge que engegarà la Regió Sanitària de Girona es farà més endavant. Consisteix en la recollida de mostres que es faran les mateixes dones a partir d’un dispositiu que repartiran les farmàcies. Les dones rebran un SMS convidant-les a participar en aquesta fase i hauran de recollir el kit automostra en una farmàcia i retornar-lo una vegada l’hagin fet servir. A partir d’aquí s’analitzaran totes les proves, al marge de les que se seguiran fent en tots els ASSIR.

S’estima que una de cada 130 dones a la demarcació pot patir un càncer de cèrvix al llarg de la seva vida. Segons dades de la Unitat d’Epidemiologia i Registre del Càncer de la Girona, la taxa d’incidència a la demarcació és de 7,5 casos per cada 100.000 habitants/any i cada any es diagnostiquen una mitjana de 30 casos nous. L’edat mitjana de les persones diagnosticades amb càncer de coll d’úter és de 56 anys.

L’anàlisi de les dades, demostren que hi ha una supervivència del 62% dels casos al cap de cinc anys, i que cada any es produeixen unes vuit defuncions per aquesta malaltia.