L'estudi genètic que es va fer a vinyes a Calonge. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El grup de recerca Tecnenol de la Universitat de Rovira i Virgili va catalogar 15 varietats de vinya entre els ceps que hi havia plantats a Calonge i Sant Antoni.

7 d'elles ja s'havien detectat en un estudi dels investigadors de la Universitat de La Rioja. De totes elles 5 són noves varietats vitícoles i 9 són fruit del mestissatge amb varietats d'altres espècies.

Aquesta varietat es deu a la transmissió de costums entre generacions que hi ha hagut en el conreu de la vinya a la zona de Calonge al llarg de tots aquests anys. Asseguren que hi ha una "autèntica arca de Noè" en referència a la varietat de vinyes i ceps plantats.

De fet, l'anàlisi genètica d'aquest estudi va certificar que hi havia 52 varietats diferents i 15 d'elles no estaven catalogades en cap base de dades que la comunitat científica tingui accés.

Ara, s'aprofitarà per estudiar més en profunditat aquesta troballa. Per fer-ho, l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni lloga un terreny d'uns 12.000 metres quadrats a la Fundació Remença XXI i la Universitat de Girona. En aquesta extensió de terrenys s'hi cultivaran les quinze noves varietats que s'han registrat a Calonge per tal d'estudiar quines qualitats tenen.

L'objectiu és combinar el treball entre l'experiència de la pagesia i la saviesa popular que aportarà la fundació amb les eines avantguardistes del món acadèmic de la UdG. La universitat, a més, portarà algunes de les varietats al laboratori per garantir-ne la conservació i, si es pot, reproduir-les per traslladar-les a la vinya llogada de Calonge.

Fins ara no hi ha cap mena de bibliografia de les quinze varietats descobertes i per això s'analitzarà quin tipus de raïm fa, quin gust té, quina adaptació presenta al canvi climàtic, entre altres aspectes.

En paral·lel, l'Ajuntament de Calonge avança amb el Centre d'Interpretació del Vi. S'ubica al Centre Cultural Colònica, a l'antiga escola de les Carmelites que hi havia al carrer Major. Actualment, ja hi ha una exposició permanent sobre el vi que es fa al municipi i al llarg d'aquest 2025 es farà una sala immersiva amb projeccions.

La següent fase de les obres es concentrarà en la part alta de l'edifici i hi haurà una sala de conferències, una aula de cuina i quatre espais de formació. A més, també s'estudia implementar-hi una zona de coworking.