Presentació de l'estudi 'El cooperativisme del vi a l'Empordà'. / Foto: DO Empordà

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’economista Joan Armangué, l’arquitecte Joan Falgueras, el periodista i economista Josep Playà i els historiadors Rosa Maria Morer i Albert Testart són els autors de l'estudi 'El cooperativisme del vi a l'Empordà'.

Aquesta recerca va guanyar la beca Eduard Puig Vayreda impulsada per la DO Empordà.

L'anàlisi s’ha centrat en l'origen de les cooperatives vinícoles, el seu patrimoni i la seva realitat actual. “La història del vi de l’Empordà no es pot entendre sense el paper clar que han jugat les cooperatives. Han vertebrat pobles, han dignificat la feina pagesa, i amb defensat, amb orgull i tenacitat, la identitat del paisatge. Sense elles, no seria el que és avui”, asseguren a la descripció de l’estudi.

Els autors han abordat diverses temàtiques en la seva investigació: el marc històric del cooperativisme; el perfil dels fundadors, col·laboradors, promotors i tècnics, destacant especialment la importància de la dona en el món del vi; l’arquitectura dels diferents cellers; o els reptes i oportunitats de futur, entre altres aspectes.

Entre les principals conclusions de l'estudi, destaca que els processos de fusió i de concentració són el principal motiu de la caiguda en el nombre de cooperatives de vi a l'Alt Empordà. Si a finals dels anys setanta se'n comptabilitzaven quinze, actualment només en resten tres (són Empordàlia, Garriguella i Espolla).

A més, els autors també assenyalen que la disminució en el nombre de socis durant el mateix període (de 1.500 a 126) és conseqüència de la manca de relleu generacional i de les noves oportunitats laborals que han sorgit en el sector turístic i de serveis.

Els signants del llibre asseguren que alguns dels grans actius de les cooperatives actuals són el pes de les agrobotigues en el conjunt del negoci, i la millora de la qualitat dels vins, que n’ha permès una valoració més alta. "Gràcies al treball dels enòlegs, les inversions en maquinària i infraestructures i els premis i reconeixements, s’ha esbandit l’etiqueta dels vins de cooperatives com a vins de segona categoria", apunten a la publicació.

Tot i això, també recorden que queden reptes pendents, com augmentar les exportacions i les vendes fora de l’àmbit provincial. I aconseguir "encara una major implantació en la restauració de la Costa Brava i en les cadenes de distribució".

Els autors de la recerca exposen també que les cooperatives han d’afrontar els mateixos reptes que té el sector del vi, com ara la manca de relleu generacional o el canvi climàtic, entre d'altres.

Malgrat la davallada en el nombre de cooperatives i d'associats, l'estudi assevera que les tres cooperatives actuals tenen garantida la continuïtat i la viabilitat gràcies al grau de professionalització endegat en capítols com la comercialització o la gerència, i les noves eines empresarials.

"El nombre de cooperatives s'ha reduït, però continuen sent un motor econòmic, cultural i social", afirmen els autors de la recerca. Actualment, les tres cooperatives empordaneses produeixen anualment 1’1 milions d’ampolles i facturen prop d’11 milions d’euros.

Durant la presentació del treball de recerca, també s’ha donat a conèixer el projecte guanyador de la quarta edició de la beca Eduard Puig Vayreda. Es tracta d’un estudi sobre la immigració a la vinya empordanesa que signaran la fotògrafa i sommelier Clara Isamat i l’enòleg i sommelier Jordi Esteve.

L’estudi vol donar visibilitat a la importància de les persones migrants, que durant més de 2 segles, han aportat el seu coneixement i el seu treball al manteniment de la vinya de l’Empordà.

El Consell Regulador de la DO Empordà, amb el suport de l’Ajuntament de Figueres, impulsen aquesta beca d’investigació, de caràcter biennal, que es concedeix a un projecte d’investigació inèdit en relació amb la viticultura i l’enologia a l’Empordà en qualsevol d’aquests àmbits: botànic, enològic, històric, turístic, econòmic, arquitectònic, ambiental…

La iniciativa compta amb la col·laboració de la Universitat de Girona, la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català del Vi (INCAVI), l’Institut d’Estudis Empordanesos, i la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol; i el patrocini dels cellers La Vinyeta, Perelada, Pere Guardiola, Cooperativa d’Espolla i Vinyes dels Aspres.