La Ryder Cup del 2031 de golf, que enfronta els equips europeu i dels Estats Units, se celebrarà al PGA de Caldes de Malavella segons fonts properes a l'organització, es preveu fer l'anunci dimarts que ve.
I el dia 25 s'hauria de celebri una roda de premsa per oferir més detalls de l'arribada del torneig a les instal·lacions de Camiral Golf&Wellness.
En els darrers anys, s'ha treballat en la candidatura per acollir la competició però el Govern la va frenar inicialment el 2023, quan va tombar la modificació urbanística proposada per Caldes de Malavella per a la construcció d'un tercer camp de golf i 12.000 metres quadrats d'allotjaments turístics. Aleshores, l'Executiu defensava acollir el torneig amb les instal·lacions existents.
Tot i aquest context, l'Executiu, aleshores capitanejat per ERC, va expressar la seva intenció de reprendre les negociacions per celebrar l'esdeveniment a les instal·lacions però com estan actualment i garantint la sostenibilitat mediambiental.
Per la seva banda, el director de la competició, Guy Kinnings, va obrir la porta a "adaptar-se" als dos camps actuals i explorar "totes les opcions". En una carta a finals de l'estiu del 2023, Kinnings cridava el Govern a reconsiderar la seva decisió per evitar que l'esdeveniment anés a un altre lloc de l'Estat o a l'estranger.
Així mateix, fonts de la Generalitat actual encara no confirmaven oficialment la celebració del torneig a Catalunya el 2031, tot i admetre que les negociacions estan molt avançades. Això sí, han assenyalat que acollir una competició d’aquest perfil representa una projecció internacional "positiva" de Girona, la Costa Brava i tota Catalunya.
L'arribada de la competició a Catalunya ha comptat durant aquests anys amb el suport de patronals com Foment del Treball i una quarantena d'associacions més que veien la celebració de l'esdeveniment "com "una oportunitat rellevant per al futur del país". Juntament amb altres entitats com el Col·legi d'Economistes la patronal calculava un impacte econòmic superior als 1.000 milions d'euros i l'arribada d'uns 300.000 visitants.
El projecte i la possible construcció d'un tercer camp va despertar el rebuig d'associacions i partits com l'Associació de Naturalistes de Girona, la Plataforma Caldenca, Unió de Pagesos, part de l'oposició de Caldes (ERC i SOM) i En Comú Podem. Consideraven que ampliar les instal·lacions amb un nou camp, un hotel o apartaments suposava destruir "més de 200 hectàrees de boscos i sòl agrícola protegits" i que és incompatible "amb l'emergència climàtica i les conseqüències planetàries del turisme de luxe".
Amb tot, durant aquest temps i fins ara, els promotors de la candidatura han seguit treballant amb discreció per atraure la competició, que arribarà a l'Estat per segona vegada després que el 1997 se celebrés a Valderrama (Cadis).
Fins que no aterri a Caldes de Malavella el 2031, la competició es disputarà aquest any a Farmingdale (Nova York), a County Limerick el 2027 (Irlanda) i a Chaska (Minnesota) el 2029. Per al 2033, dos anys després de Caldes de Malavella, està previst que tingui lloc a San Francisco.
L'alcalde de Caldes de Malavella, Sergi Mir, explica que en espera de la confirmació oficial per part de l'organització i els governs català i estatal, que la Ryder Cup se celebri el 2031 al municipi és "una gran notícia". Perquè el torneig internacional generarà "molts altres esdeveniments al seu entorn", aportarà "turisme de qualitat" i suposarà posar Caldes "al mapa mundial" del golf.
Mir ha recordat que, de fet, fa "molts anys" que s'està treballant perquè el complex de Caldes de Malavella aculli la Ryder Cup. "L'any 1999, quan es va fer el primer torneig de golf a les instal·lacions -aleshores, el PGA- ja es parlava de la possibilitat d'acollir-lo; i amb els anys, el complex ha anat evolucionant amb un segon camp de golf i amb un 'resort' que ha anat creixent", precisa l'alcalde.
Sobre el tercer camp de golf, i la proposta que la Generalitat va tombar, l'alcalde explica que "ara mateix es parla de fer la Ryder Cup dins l'àmbit actual" del Camiral Golf&Wellness. Tot i això, Sergi Mir també precisa que l'ordenació urbanística "és un afer que pertoca a la Generalitat". I sobre possibilitats de futurs desenvolupaments, l'alcalde afirma que -si n'hi ha- està "convençut" que tot es farà "amb un enorme respecte a la normativa mediambiental i urbanística que pertoca a un esdeveniment d'aquest tipus".
Per últim, Sergi Mir recorda que a Europa, més enllà de les illes britàniques, la Ryder Cup es va celebrar l'any 1997 a Valderrama -el torneig del 2031 seria el primer a Catalunya, i el segon a l'Estat- i els anys 2018 a París i 2023 a Roma. "Per tant, que puguem parlar que Caldes es posiciona al costat d'aquestes dues grans capitals europees és molt important; i el que vull com a alcalde també és que el poble es faci seva la Ryder Cup, els esdeveniments associats al torneig, i que se'n tregui el màxim benefici i profit", conclou.
La Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona ha celebrat que la Ryder Cup 2031 es faci a les comarques gironines perquè convertirà la demarcació "en focus esportiu i mediàtic a escala global". La patronal recorda que el torneig té una audiència acumulada estimada de més de 600 milions d'espectadors i que, durant els dies que se celebri, pot atraure 250.000 visitants.
Els empresaris també subratllen que, segons recullen estudis previs, la Ryder Cup tindrà un impacte econòmic "superior als 1.000 milions d'euros", sumant el que es generi durant els dies de competició com també pels efectes que tindrà a posteriori. "L'experiència d'altres ciutats que han acollit la Ryder Cup —com París, Roma o, més enrere, Valderrama— demostra que l'atractiu del golf de primer nivell es manté viu molts anys després, consolidant fluxos turístics i activitat econòmica continuada", recull la Foeg en un comunicat, subratllant que contribuirà a "afavorir la desestacionalització".
A més, la patronal també ressalta que el públic que mou el torneig és "un visitant que viatja tot l'any", que busca "experiències de qualitat" (vinculades a la natura, el paisatge, el turisme o la gastronomia) i que "genera una despesa mitjana superior" del turista de sol i platja. "No es tracta, com alguns han volgut simplificar, d'un 'turisme de rics' o d'un luxe innecessari, sinó d'una oportunitat per diversificar el model econòmic i generar llocs de treball de qualitat", afirma la Foeg.
La patronal subratlla que la candidatura s'ha construït "sobre una base sòlida, amb una aposta clara per la sostenibilitat i el respecte al territori". "No es contempla la construcció de cap nou camp de golf ni cap nova urbanització vinculada al projecte", afirma la Foeg, que també precisa que el torneig "es farà en instal·lacions ja existents i amb reg a partir d'aigua 100% reciclada, i no s'ha sol·licitat cap extensió de la concessió hídrica".
Per últim, l'empresariat gironí destaca que la Ryder Cup 2031 pot actuar "com un catalitzador per a projectes d'infraestructures pendents". I aquí, en destaca sobretot la connexió ferroviària entre l'estació del TAV i l'aeroport de Girona.