Uns clients atesos a l'entrada d'un hotel de Platja d'Aro. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La temporada d'estiu a la costa del Baix Empordà serà "millor del que es preveia", si no hi ha rebrots per coronavirus que obliguin a prendre mesures com les que s'han decretat al Segrià.

I és que a dia d'avui, pràcticament tota l'oferta hotelera està oberta en aquesta part del litoral, que suposa encara no un 20% del total de places que hi ha a la Costa Brava.

A més, les ocupacions són "prou bones" aquest juliol, especialment els caps de setmana i es preveu que a l'agost encara millorin.

De fet, des del Grup Costa Brava Centre calculen que acabaran aquest mes al voltant del 75% d'ocupació i a l'agost arribaran al 90%. El seu gerent, Martí Sabrià, deixa clar que "són xifres inferiors a les habituals, però que demostren que ha estat un encert obrir".

En aquest sentit, Sabrià assenyala que han intentat fer pedagogia per tal que els empresaris s'avinguessin a engegar el sector, malgrat la despesa que suposa. "Si no hi ha oferta és impossible que hi hagi demanda", concreta.

El gerent del Grup Costa Brava Centre reconeix que també s'han "beneficiat" del tancament majoritari d'hotels tant de la Costa Brava de l'Alt Empordà com la de la Selva. I és que segons explica la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, només entre un 25% i un 30% dels establiments del litoral d'aquestes dues comarques han obert.

Un dels motius d'aquesta diferència és que a la Costa Brava del Baix Empordà són pocs els establiments que treballen amb touroperadors. Això fa que depenguin del client de proximitat – Barcelona, àrea metropolitana i Catalunya del Nord -. "Costa més omplir l'hotel perquè no tens una empresa que et porti centenars de persones, però en canvi tens un client fidel i ofereixes un servei de molta qualitat, que es valora molt", remarca Sabrià.

A més, els hotels de municipis com Lloret de Mar o Blanes són infraestructures grans i costoses de mantenir que generen pèrdues si no estan plenes de turistes. Un model força estès a la Selva Marítima i que, en menor mesura, es troba a l'Alt Empordà en localitats com Roses.

En canvi, el cas del Baix Empordà és diferent perquè els establiments són més petits i normalment gestionats des d'un àmbit familiar. És el cas de l'Hotel Costa Brava de Platja d'Aro, que ha vist com des que va començar la desescalada els clients han anat reservant, fins i tot més del que s'esperaven.

De fet, aquest juliol el tancaran només deu punts per sota del que és habitual a l'estiu. Una situació que ha sorprès el director general d'Aromar Hotels, Diego Arnaste, propietaris de l'establiment.

"Fa un mes o mes i mig no teníem la sensació que podríem tenir aquesta ocupació. I la previsió és força positiva", remarca Arnaste. En relació al perfil de client, el director general d'Aromar Hotels reconeix que és client "de casa" i han notat com el francès ha tornat a incrementar-se des que es va obrir la frontera.

Un altre sector que també ha vist com revifava ha estat la restauració. Segons Sabrià, l'obertura de la mobilitat va suposar una glopada d'aire per a bars i restaurants que "han omplert", tot i la incertesa. A més, Sabrià recorda que el client de Barcelona i la seva àrea metropolitana que va a restaurants de la zona del Baix Empordà sol ser de nivell adquisitiu alt, i això també "es nota".