Unes coques de Sant Joan. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els pastissers artesans de Catalunya viuen amb "il·lusió" aquest Sant Joan ara que la pandèmia i les restriccions permetran una major "normalitat" i fer trobades de més persones.

És per això que aquest any han decidit elaborar coques amb formats més grans, tal com venien fent abans de la covid-19.

El que no canviarà aquest any serà el rànquing de les varietats més venudes. Al capdavant continua la tradicional coca de crema, seguida de la de llardons i la que porta fruita. Alguns establiments també aposten per altres ingredients mascarpone, taronja o xocolata per ampliar l'oferta i ajustar-se als diferents paladars.

L'increment de les matèries primeres es veurà lleugerament repercutit en el preu respecte l'any passat, al voltant d'un 2% més. Excepte el pinyó, que és una mica més econòmic que fa un any, la resta de matèries com ara mantegues, làctics i ous s'han "apujat força" i molt especialment l'electricitat.

Els pastissers creuen que els afavorirà el fet que la revetlla caigui en dimecres. I no descarten que hi hagi clients que els comprin una coca per la nit de Sant Joan i una altra pel cap de setmana.

Així mateix, les comandes tornen a fer-se de forma presencial, sobretot entre el públic més gran, si bé la venda en línia s'ha mantingut entre els joves. També han constatat un "canvi de mentalitat" a l'hora de consumir de forma "més conscient i responsable" de manera que s'aposta pel producte de proximitat i saludable en detriment dels aliments "ultraprocessats".

La tradició de la coca i de la revetlla de Sant Joan van lligades a la celebració del solstici d’estiu, una festa pagana amb foc i música. A la costa mediterrània, la festa s’acompanyava d'una coca plana i arrodonida que, originàriament, era una pasta de pa amb oli, ous, sucre i pinyons i tenia forma de sol.

Des del gremi de pastissers reivindiquen que aquest és un producte artesanal que s'elabora i es menja el mateix dia. Recomanen comprar-la en forns i pastisseries i posen en valor la qualitat d'un producte "més saludable i fet amb matèries de primera qualitat" que no pas les que s'elaboren de forma industrial.