El maig de 2017 va obrir el centre d'acollida de menors Oikia a Girona amb 20 places disponibles per a joves d'entre 12 i 18 anys.
Aleshores, el Govern va deixar clar que, malgrat que se situava just al costat del de la Misericòrdia, en cap cas es tractava d'un "macrocentre". Però en una visita uns mesos després de posar-se en marxa, el Síndic de Greuges va detectar que ja hi havia sobreocupació (entre 38 i 40 joves atesos).
La DGAIA va ampliar formalment la capacitat d'acollida, i des de fa prop d'un any, el centre té assignades 40 places. Ara, doncs, entre els menors acollits per la Misericòrdia i els que ho estan per Oikia, coincideixen fins a 70 persones en el mateix edifici.
La denúncia del Síndic, també reflectia que els espais i recursos disponibles no eren els "adequats" ja que estaven pensats per a la meitat de joves. A més, també posava en dubte que es complissin les ràtios de professionals per a la quantitat de menors que s'havien d'atendre.
En aquest sentit, l'ACN s'ha posat en contacte amb Comissions Obreres per saber la realitat dels treballadors i les condicions, però el sindicat ha declinat entrevistar-se amb aquest mitjà.
Segons el Síndic, la DGAIA al·lega la modificació per l'arribada "massiva" de menors no acompanyats, però la institució en defensa del ciutadà ja ha emès un informe demanant que es torni "al menys" a les 20 places inicials.
L'adjunta al Síndic, María Jesús Larios, explica que centres de 40 o 50 joves tenen una "gran complexitat" per a poder treballar la integració. "Hem de pensar que darrere de cada un d'aquests nois i noies hi ha una història i mereixen una atenció individualitzada, i això amb tanta gent és impossible", ha assenyalat.
Larios ja es va mostrar contrària a la construcció del nou centre al costat del de la Misericòrdia. De fet, des del Síndic recorden que els protocols assenyalen que per poder oferir un servei de qualitat als joves, el millor és que estiguin en "espais petits i integrats a la població". En aquest sentit, explica Larios, una "bona fórmula" és ubicar-los en pisos.
Des del Síndic han demanat un "pla d'acollida específic" per a poder donar resposta a la "creixent" arribada de menors no acompanyats. "Estem en una realitat que no és nova malgrat que sigui cada cop més important", ha assenyalat Larios.
En aquest sentit, l'adjunta al Síndic ha explicat que "es poden buscar alternatives" com habitatges compartits per tal de poder integrar aquests menors, i buscar-los una sortida sociolaboral. "Un centre de primera acollida és molt necessari i no podem dir que estem en una situació de precarietat", ha reblat.
Larios ha lamentat que "fa molt temps que s'està parlant de que cal planificar. Ara estem en una situació urgent, el què s'ha de fer és proveir recursos per aquestes persones", ha etzibat.
Tot i que la competència recau a la DGAIA, des de l'Ajuntament de Girona es va aprovar per majoria absoluta (només ERC va votar-hi en contra) una moció presentada pel Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya, on es demanava que s'evités la unificació del centre Oikia i el de la Misericòrdia.
La moció també exigia que s'iniciés un treball conjunt amb la DGAIA per trobar habitatges a Girona per tal de donar resposta a les necessitats d'acollida de joves i infants. L'escrit va aprovar-se en el ple del 8 de maig del 2017. Prèviament, la CUP havia presentat la mateixa moció però no va tenir el vistiplau dels regidors.