Falta poc més d'una setmana perquè se celebri la primera edició de Fira Terres, que tindrà lloc del 23 al 26 de gener a Girona.
I avui dia ja hi ha més de 150 professionals del teatre de sala que s'han acreditat per participar-hi. Són sobretot programadors, però també companyies, que volen compartir sinergies, crear contactes i, en definitiva, dinamitzar les arts escèniques i afavorir la contractació de muntatges.
La presidenta de l'Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya (CIATRE), Susana Lloret, subratlla que Fira Terres neix, de fet, per donar resposta a una "demanda històrica del sector". Perquè així com a Catalunya ja existeixen altres mercats estratègics de dansa o teatre de carrer, el de sala encara estava orfe. Sobretot, per a les companyies petites i mitjanes.
"L'objectiu de Fira Terres és crear l'embrió d'aquest futur mercat estratègic; comencem amb un format més reduït del que seria habitual, però tenim ganes de créixer i evolucionar, i que sigui útil per al sector", subratlla Lloret. Amb aquesta voluntat, precisament, un dels eixos de Fira Terres és el seu apartat PRO, que a través de trobades informals, rondes de reunions o networkings vol generar oportunitats per a les companyies i professionals del sector.
En aquest cas, l'epicentre serà el Teatre Municipal de Girona. Aquí, els diferents professionals -tant catalans com espanyols- podran parlar de tu a tu a través de rondes de negocis per conèixer projectes i valorar contractacions, tant en un ambient formal com en un d'altre més distès.
A més, el Fira Terres també acollirà un Banc de Recursos, un seguit de presentacions tant de projectes com d'entitats relacionades amb el sector dirigides als professionals. Entre les quals, per exemple, n'hi haurà de teatre accessible.
A banda del programa professional, Fira Terres també n'inclou un altre d'artístic. Per això, ha programat 12 espectacles que es veuran als escenaris del Teatre Municipal de Girona, la sala La Planeta, els teatres de Bescanó i Salt i al centre d'arts escèniques El Canal.
11 d'aquests muntatges són de companyies catalanes, i s'han escollit entre les 107 propostes que es van presentar a la convocatòria de Fira Terres. I el darrer és d'una companyia convidada de l'estat espanyol; en aquest cas, 'Casting Lear' de Madrid.
La coordinadora de Fira Terres, Alba Espinosa, explica que els muntatges són "tant de petit com de gran format". Entre els qui formen part del llistat de seleccionats, i que els programadors podran veure en directe, hi ha 'Exquisit' d'Els Marquesets, 'Un tal Shakespeare' de Marcel Tomàs & Cascai Teatre, 'American Pie / The day the music died' de Divines, 'La memòria del gel' d'Ada Vilaró o 'Artemis' de la Cia. Geminis.
"És una reivindicació important del sector, perquè durant quatre dies es podran veure fins a dotze propostes diferents", subratlla Espinosa. A més, la coordinadora també posa l'accent en què aquesta primera edició de Fira Terres farà accessibles les obres a persones amb sordesa o dificultats d'audició (mitjançant subtítols adaptats, so amplificat, bucles magnètics individuals o interpretació en llengua de signes).
En paral·lel, i també per facilitar que les companyies que no representen obres també connectin amb els programadors i puguin exposar-los els seus projectes, la presidenta del CIATRE ha explicat que algunes de les activitats de l'apartat PRO de la Fira Terres "es reserven en exclusiva", precisament, a aquest segon grup.
Les activitats de Fira Terres es porten a terme en el marc del I Pla d'impuls del teatre de Catalunya 2023-2026. El pla consta de 23 mesures que, precisament, volen impulsar projectes de suport a la creació i a la difusió; millorar la generació de públics; impulsar la contractació; assegurar la formació i capacitació, o incentivar la recollida de dades i el coneixement.
La directora de serveis territorials de Cultura a Girona, Isabel Bernal, ha subratllat que el pla vol "enfortir el teatre" arreu de Catalunya i "abordar de manera integral" les necessitats del sector. Per això, Bernal ha posat en relleu que el projecte Terres, impulsat pel CIATRE, s'emmarca plenament dins aquests objectius.
El pressupost d'aquesta primera Fira Terres se situa en 246.627 euros, que aporta íntegrament l'Institut Català de les Empreses Culturals.