Un dels dipòsits d'aigua de l'EDAR de Roses. / Foto: Maria Garcia (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Fins ara, l'aigua tractada a les depuradores que no s'utilitzava, s'acabava abocant al mar. Per evitar malgastar un recurs tan essencial, el Govern i la Diputació de Girona estan provant un nou projecte, l'Aiguaneix.

"La idea és que amb diferents mecanismes i tecnologies puguem anar aprofitant aquests recursos prepotables per a diferents usos", ha indicat la consellera de Territori, Sílvia Paneque.

Així, l'aigua tractada i que abans es llençava, ara es retorna als aqüífers, molts dels quals estan esgotats o salinitzats per l'alta demanda que hi ha. Per ara, però, no es podrà fer servir aquesta aigua per a ús de boca, perquè la legislació no ho permet.

"Aquest projecte és per recarregar els aqüífers, no està pensat per l'ús domèstic perquè la llei diu que l'aigua ha d'estar unes hores o dies en el medi natural", ha afegit la consellera. Si la prova funciona, la idea és que d'aquí a uns dos anys es pugui posar en marxa una planta més gran a Llançà que ja s'està projectant.

El president de la Diputació de Girona i president del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer ha assenyalat que estan fent la prova a l'EDAR de Roses perquè, precisament, l'Alt Empordà ha estat una de les comarques més afectades per la sequera. A més, un dels problemes que hi ha en és que molts pous i aqüífers no es poden utilitzar perquè estan salinitzats.

Ara bé, aquesta problemàtica podria tenir els dies comptats amb el projecte Aiguaneix. "Al recarregar l'aqüífer fa una barrera i evita que es salinitzi. Al Maresme i al Llobregat ja estem treballant amb pous de recàrrega d'aigua perquè facin de barrera", ha destacat Paneque.

En aquest context, la Diputació de Girona, a través del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, en col·laboració amb el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, ha impulsat aquest sistema pioner per aconseguir una aigua normativament potable que aporti resiliència al territori en situacions d’emergència climàtica.

En total, s'invertiran 1.237.718 euros en l'Aiguaneix, dels quals, 300.000 els aporta el Govern a través d'una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua. La resta del pressupost va a càrrec del Consorci d’Aigües, depenent de la Diputació de Girona.

Malgrat les pluges de les darreres setmanes han omplert els embassaments, tan el Govern com la Diputació de Girona han deixat clar que mantindran les inversions previstes per augmentar els recursos hídrics disponibles. "Les situacions de sequera no són cícliques, sinó que són estructurals. Ens hem de preparar per no haver d'esperar que caigui aigua del cel", ha indicat la titular de Territori, que ha reiterat el compromís del Govern d'invertir 2.000 milions d'aquí al 2030 en diferents infraestructures que han de permetre disposar de més aigua.

En aquest sentit, Noguer també ha recalcat que no canviaran els plans d'inversió previstos. "Tenim disset projectes engegats per valor de 24 milions d'euros (ME) que no pararem. Seria absurd que ara que tenim l'embassament de Darnius al 60% deixem de fer les coses", ha afirmat.

Pel que fa a les restriccions per sequera, la consellera de Territori ha insistit que encara no es poden aixecar fins que es puguin "mantenir estables en el temps". "Ens hem donat unes setmanes, fins a mitjans o finals d'abril per revisar els càlculs, però hem de ser prudents", ha subratllat.