En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Les autoritats que han presentat el projecte Reciclos a Banyoles. / Foto: Lourdes Casademont (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El projecte Reciclos inicia un segona fase més ambiciosa amb un model de reciclatge 5.0. L'objectiu indagar sobre les motivacions que fan que un ciutadà s'animi a reciclar més i millor els envasos.

L'empresa Blue Room Innovation continuarà liderant-lo amb el suport del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Ecoembes i la Generalitat.

Es mantindrà el sistema que es va posar en marxa en la primera fase mitjançant un 'kit' amb bosses i etiquetes QR. L'usuari haurà de posar una de les etiquetes a la bossa i escanejar-la amb l'aplicació abans de tirar-la al contenidor groc. Seguidament, es farà una feina de comprovació a la planta de triatge per verificar que el material dipositat és el correcte. I si s'ha fet correctament, es premiarà amb un 'reciclo'. La moneda virtual té un valor estimat d'uns 50 cèntims.

Una de les principals novetats és que es farà extensiu a tot el Pla de l'Estany. Durant els tres primers mesos de prova (des desembre del 2018 a febrer del 2019) es va centrar sobretot a Banyoles i Fontcoberta si bé hi podia participar tothom que tingués el 'kit'. Ara podran provar-ho tots els habitants de la comarca.

Al web ( www.reciclos.cat ) es detallaran els punts on recollir les etiquetes i bosses. De moment es podran trobar al Consell Comarcal del Pla de l'Estany.

Durant aquesta primera fase, es van escanejar i per tant reciclar més de 4.400 bosses amb una participació de més d'un miler de famílies. "Esperem arribar a molta més gent", ha explicat la directora de Blue Room Innovation, Genisa Gibovic, que ha recordat que és una experiència en constant revisió on es van incorporant canvis a mesura que s'analitzen les dades.

La idea és allargar aquesta nova fase fins a finals d'any i tornar a fer balanç. No es descarta incorporar més tecnologia durant el procés, com ara contenidors intel·ligents amb sensors.

Les recompenses individuals han funcionat molt bé per incentivar la participació dels usuaris, segons els impulsors. En aquesta segona fase se seguirà aquesta línia (amb possibilitat de canviar els 'reciclos' amb participacions de rifa o productes locals).

Una de les novetats és que es reforçaran les compensacions col·lectives, de manera que l'usuari pugui aportar els 'reciclos' a projectes d'entitats locals o fins i tot actuacions al poble com podria ser millores a parcs. "Busquem integrar el projecte a tot el teixit comarcal", ha afirmat Gibovic.

El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Josep Antoni Ramon, ha destacat que l'usuari ha de veure que hi ha un benefici al territori amb unes actuacions concretes quan es recicla millor.

Els resultats obtinguts al Pla de l'Estany en la primera fase han animat altres poblacions a provar el sistema. És el cas de Granollers (Vallès Oriental), Igualada (Anoia) i Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) que també incorporaran el programa aquest any.

Una de les novetats és que també s'ampliarà amb la participació d'altres comunitats, com ara la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS