En directe: Hot dance 80

 Llagostera Ràdio on-line

El passeig marítim de Platja d'Aro, desvastat després del pas del temporal Gloria. / Foto: Eli Don (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El pas de la borrasca va ser especialment intens al municipi de Platja d'Aro, on encara es continuen refent progressivament dels danys que va ocasionar.

La part més afectada va ser l'extrem sud del passeig marítim on el temporal va destrossar l'enllumenat, la llosa, el paviment i també gran part del mobiliari.

Per fer front a la despesa ocasionada, el consistori ha arribat a un acord amb Costes de l'Estat per tirar endavant una reforma d'un total de 500 metres. La intervenció, però, no consistirà només en una actuació d'urgència ni en la rehabilitació de l'espai, sinó que marcarà "la dinàmica de les obres que s'hi facin al futur".

Així ho ha explicat aquest dijous al matí l'alcalde de la localitat, Maurici Jiménez, que ha subratllat que les obres permetran enllaçar tota la zona fins al Port d'Aro, incloent la instal·lació d'una passera per superar el riu Ridaura.

Segons ha detallat Jiménez, a finals de la setmana passada, des de Costes "es va posar aquest projecte sobre la taula". Una proposta que els permetrà tenir el passeig arreglat "abans de l'estiu", el punt àlgid de la temporada turística. "Serà impossible que estigui fet per Setmana Santa" ha afirmat el batlle, afegint que es tracta d'una "inversió molt important".

Per a l'ajuntament, el pas del Gloria va posar de manifest la manca de suport estructural del passeig construït entre el 1985 i el 1990 directament sobre la sorra. La primera tinent d'alcalde i regidora d'Acció Territorial i Urbanisme, Montse Rovira, ha relatat que l'onatge va "descalçar la base sorrenca" provocant l'ensorrament de la primera línia de llosa i dels escalons d'accés. Un fet que ha reduït entre 3 i 5 metres l'alçada de la platja, "fent inviable l'accés directe entre el passeig i la zona de bany".

Davant d'aquesta situació la proposta que s'executarà des de Costes és la d'instal·lar un mur de rocalla amb prou profunditat perquè la seva base estigui per sota del nivell del mar. Simultàniament, s'hauran de moure fins a 20.000 metres cúbics de sorra, "comptant també amb aquelles aportacions procedents del propi mar", ha explicat la regidora.

Depenent de com quedi, els serveis tècnics decidiran si s'ha de dur a terme alguna actuació complementària. "S'havia de repensar el passeig i donar servei a les noves necessitats" ha dit Rovira, "serà una oportunitat per posar la llavors del què serà el nou passeig".

Les obres permetran retirar les grans faroles instal·lades sobre la sorra de la platja –que s'il·luminarà ara des de la zona dels vianants– i realitzar de manera més eficient el soterrament de les instal·lacions de serveis. De fet, el temporal ha provocat la desaparició de les rases que hi havia fins ara i també del cablejat elèctric.

Per fer-ho possible, el consistori i Costes han arribat a un pacte per destinar-hi un total d'1,8 milions d'euros. En el cas de l'ajuntament, l'aportació serà de 750.000 euros, uns diners que ja tenia previstos inicialment per a un nou sistema d'enllumenat públic del passeig, i que ara s'invertiran des d'una nova perspectiva.

El municipi també haurà de definir quins han de ser els nous elements de mobiliari urbà i enjardinament. Per fer-ho, l'ajuntament preveu fer una audiència pública oberta a tothom durant la primera quinzena de març.

L'inici dels treballs es preveu que sigui a l'abril i haurien d'estar enllestits al juny. En paral·lel, l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro ha destinat uns 45.000 euros a actuacions de neteja urgents, sobretot per retirar tota la sorra que s'ha acumulat en diferents punts.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS