En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una edició dels Jocs Florals del 1920 a Barcelona. / Foto: UdG

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Jocs Florals han estat un concurs literari que es va instaurar el 1859 a Barcelona amb l'objectiu de promoure la creació en català.

Aquest model es va anar reproduint de forma progressiva arreu de Catalunya fins a ser un dels puntals de la societat i la cultura del país.

Això va comportar un gruix important de creació de textos en català que permet entendre la realitat social de Catalunya i estudiar la construcció de símbols i mites de la identitat catalana.

Ara, el grup de recerca de Patrimoni Literari de la Universitat de Girona ha apostat per fer un estudi sobre com aquest concurs literari ha impactat en la cultura, la política i la societat del país des de la seva creació fins a la transició democràtica.

Per fer-ho, l'equip de la UdG demana l'ajuda d'historiadors locals per aportar documentació sobre els Jocs Florals en diferents municipis i comarques de Catalunya. De moment, el grup de recerca ja ha començat buscant documents com ara revistes, diaris, cròniques o cartells en els arxius municipals i comarcals. Tot i així, demanen que qualsevol persona que tingui documents sobre aquest concurs pugui aportar-los i engrandir aquest estudi.

Al llarg del projecte, el grup de recerca farà sessions arreu de Catalunya per exposar els resultats que va obtenint en la investigació i posar de relleu la importància que han tingut els Jocs Florals com a fenomen social i cultural.

El grup de recerca està liderat per Margarida Casacuberta i compta amb la col·laboració de l'Institut Ramon Muntaner i vol obrir-se als Centres d'Estudis locals i comarcals de tot Catalunya.

Els Jocs Florals i els certàmens literaris van convertir-se un element de representació i vertebració important del teixit intel·lectual, cultural i social del país, fins al punt de constituir-se com a un dels fenòmens literaris i culturals de més rendiment en la història politicocultural catalana contemporània, tant pel que fa a la rellevància en la construcció de xarxes culturals, intel·lectuals i polítiques, com pel fet de vertebrar un territori a partir de motius i corrents literaris vinculats amb els llocs.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS