En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La vicepresidenta de la Diputació, Maria Puig, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, en l'acte unitari del 8-M. / Foto: Aleix Freixas

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La ciutat de Girona ha commemorat aquest dimarts el Dia Internacional de les Dones amb un acte institucional que s'ha fet al Centre Cultural de la Mercè.

En ell, la Delegació del Govern a Girona, la Diputació i l'Ajuntament han fet un clam unànime per construir una "normalitat feminista" en què les dones comptin amb una igualtat d'oportunitats real en tots els àmbits i finalitzin les diferències en salaris i condicions laborals.

El focus d'enguany s'ha centrat en la promoció de les dones en l'àmbit de les carreres científiques i tecnològiques i matemàtiques, denominades en anglès com les STEM. En aquest sentit, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha lamentat que la manca de dones en els estudis d'aquestes branques i també la poca presència en llocs de treball d'aquestes professions "condemnen les dones a llocs de feina de menys qualitat".

Actualment, només un 10% de les dones estan interessades en aquestes carreres professionals, segons ha apuntat la fundadora d'Enginy-era, Sílvia Planella. Aquesta entitat es dedica a fomentar aquests estudis entre les dones per incrementar la presència femenina en llocs de treball de qualitat del món de les ciències, la tecnologia i les matemàtiques.

Planella ha exposat la falta de dones en les STEM durant l'acte institucional i ha animat a les administracions a fer polítiques que fomentin les professions a les escoles per reduir les desigualtats laborals. De fet, Planella creu que no hi ha cap tipus de motiu biològic que impedeixi les dones estudiar aquestes carreres. La fundadora d'Enginy-era lamenta que la falta de referents i el model d'educació es tradueixi en menys interès de les dones per aquestes professions.

La vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig, ha assegurat que en la lluita per aconseguir una societat igualitària encara queda molt per fer. Segons la vicepresidenta malgrat que les dones representin la meitat de la població estan "infrarepresentades". Per això demana que la societat segueixi els camins que comencen a fer les administracions per aconseguir aquesta igualtat de gènere.

Puig ha recordat que les dones "continuem assumint feines no-remunerades o poc reconegudes" en referència al nombre de dones que s'encarreguen de la cura dels fills o de gent gran o de les tasques domèstiques. En la mateixa línia, la delegada del Govern, Laia Cañigueral, ha lamentat que la pandèmia hagi posat de manifest la desigualtat que representa per a les dones encarregar-se d'aquestes tasques domèstiques i el "retrocés" que ha suposat els dos anys de crisi sanitària.

Per això ha avançat que el Govern ha començat una campanya per avançar cap a una "normalitat feminista". Cañigueral creu que cal una part d'autocrítica però també cal la implicació dels homes davant de les actituds sexistes. "Calen polítiques i pedagogia" ha afegit la delegada. Per a Cañigueral, l'impuls del feminisme suposa "igualtat, inclusió i llibertat".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha comparat les demandes de les dones d'ara fa 50 anys amb les actuals. A través d'un manifest feminista publicat després de la dictadura franquista, l'alcaldessa ha constat que la majoria de demandes encara son les mateixes, com ara igualtat en els sous, en la representació en òrgans executius d'administracions i empreses o el reconeixement de l'esforç en tasques domèstiques.

Per això considera que no es pot anunciar que "hem avançat molt" perquè els passos són molt petits. L'alcaldessa també ha insistit que per revertir la situació cal aconseguir que les dones se sentin atretes per les STEM i, d'aquesta manera, aconseguiran llocs de feina de qualitat i un poder econòmic major que els permetrà resoldre part de les desigualtats.

Malgrat tot, les tres administracions han coincidit en què per destruir les desigualtats cal que els homes se sumin a la lluita i actuïn davant de qualsevol comportament sexista.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS