En directe: La formula - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un nou paquet anticrisi que elimina l'IVA de "tots els aliments de primera necessitat" que fins ara estaven gravats amb un 4%.

Així els aliments que no tindran IVA en els pròxims 6 mesos són: el pa, les farines panificables, la llet, el formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates i cereals.

Per ser considerats de primera necessitat, però, tots aquests productes han de ser naturals, no processats, tal com ho defineix el Codi Alimentari, és a dir, el conjunt de legislació i normes que regulen com han de ser els productes alimentaris a la venda.

D'altra banda també es redueix del 10 al 5% l'IVA de l'oli i pasta, també durant 6 mesos.

El paquet també crea un xec alimentari de 200 euros per a rendes de menys de 27.000 euros anuals i un patrimoni no superior a 75.000 euros, uns 4,2 milions de famílies.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat les mesures acordades aquest dimarts en roda de premsa al Palau de la Moncloa en una compareixença de balanç de l'any després de l'últim Consell de Ministres de 2022.

El cap de l'executiu ha xifrat en 10.000 milions d'euros el cost d'aquest paquet de mesures la qual cosa eleva a 45.000 milions d'euros la inversió feta pel govern espanyol per respondre a l'impacte de la guerra d'Ucraïna. Sánchez ha afirmat que s'han aprovat ja sis paquets de mesures des del març d'aquest any.

El paquet també incorpora altres mesures, una és la prorroga durant tot l'any que ve el límit del 2% de l'augment interanual dels contractes de lloguer indexats a l'IPC.

La bonificació de 20 cèntims del combustible només s'aplicarà al transport professional per carretera i s'abonarà a final de cada mes. Per als agricultors també es mantindrà l'ajuda, que es donarà amb la devolució de l'impost especial d'hidrocarburs amb un cost de 240 milions d'euros. També es donaran 120 milions en ajudes directes per a pescadors.

A més, als agricultors se'ls compensarà l'augment dels costos per l'encariment dels fertilitzants amb 800 milions d'euros en ajudes directes. Una part del paquet va dirigit a la indústria electrointensiva, per a qui s'obrirà una línia de liquiditat de l'ICO de 500 milions. Al sector de la ceràmica i altres subsectors, tindran 450 milions d'euros en ajudes.

A banda de la gratuïtat de Rodalies i Mitja Distància, el govern espanyol mantindrà la rebaixa del 30% de les ajudes per reduir el preu del transport urbà i interurbà en aquells casos en què autonomies o ajuntaments ho complementin fins al 50%.

L'any que ve i a partir del febrer també hi haurà gratuïtat dels trajectes en autobús de titularitat estatal al conjunt de l'estat, així com l'increment del 15% de les pensions no contributives i de l'IMV. A banda, es prorroga 6 mesos la suspensió de desnonaments a llars vulnerables.

Una altra rebaixa fiscal que es manté 6 mesos més és la de llum i gas i també es manté la prohibició durant tot el 2023 dels talls de subministraments essencials i l'extensió del bo social. El preu del preu màxim del butà també continuarà congelat.

El govern espanyol també ha aprovat un altre decret que incrementa les pensions un 8,5% el 2023. L'executiu, a més, ha aprovat la jubilació activa millorada per permetre que els professionals sanitaris d'atenció primària, metges de família i pediatres en edat de jubilació puguin continuar exercint els tres anys posteriors compatibilitzant el 75% de la seva pensió amb el servei actiu.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS