En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La mostra fotogràfica que els estudiants han col·locat a una de les reixes. / Foto: Ariadna Reche (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una vintena d'estudiants de la Universitat de Girona (UdG) s'han congregat davant del rectorat per reclamar l'eliminació d'unes tanques que consideren "una obra d'arquitectura hostil".

Ho han fet a través de la lectura d'un manifest en què els joves han plasmat el seu desacord amb aquesta construcció, que impedeix que les persones sense llar puguin refugiar-se de la intempèrie.

"És arquitectura hostil perquè és un atac a la integritat física d'aquestes persones", ha denunciat el portaveu del sindicat d'estudiants de la Universitat de Girona 'Maleducats', Martí Morera, que ha afegit que "les obliga a buscar un lloc nou on refugiar-se, que molts cops és pitjor".

Els estudiants també consideren que "les polítiques socials de l'Ajuntament de Girona -a qui la universitat assegura que dona suport en el seu comunicat- són cada vegada més magres" i que, amb aquesta acció, només s'aconsegueix "escombrar-los de la universitat i amagar el problema sota la catifa".

Per això, el portaveu de 'Maleducats' ha assegurat que demanaran explicacions al rectorat per saber quin tipus de polítiques socials se segueixen. Assegura que molts estudiant, però també professors, no estan d'acord amb la col·locació d'aquestes reixes. "Quin tipus de discurs donen als futurs treballadors socials? Que són prescindibles ells i la gent amb qui treballen", considera Morera.

Per la seva banda, el vicerector de comunicació de la UdG, Salvador Martí, ha explicat que la decisió de col·locar les reixes a les arcades de la facultat de Lletres "feia dos anys que estava presa" i n'estaven al cas tant l'Ajuntament com el menjador social La Sopa. La seva funció, segons ha detallat, és la de protegir els magatzems que hi ha al darrere amb elements de la universitat.

Tot i que Martí reconeix que el sensellarisme "és una problemàtica social que s'ha de treballar per revertir", està convençut que no és la universitat qui ha de tenir espais "poc dignes" perquè hi dormin aquestes persones. Per això, de moment el rectorat no es planteja retirar-les. "Eren necessàries", es reafirma Martí.

En paral·lel a la lectura del manifest, els estudiants han instal·lat aquest dijous al matí una exposició en una de les reixes amb fotografies de diverses persones que havien fet nit a l'espai. Les imatges les ha cedit Pere de Prada, que és fotògraf i voluntari a La Sopa. A més, s'ha habilitat un espai perquè els qui s'hi apropin puguin deixar escrita una reflexió sobre quines emocions els provoca que s'hagi tancat l'espai.

A l'acte també hi ha participat l'associació Som Sostre, que s'ocupa del benestar de les persones que viuen al carrer a Girona. El seu fundador, Cristan Lienlaf, explica que hi han assistit per donar suport a la iniciativa dels estudiants; considera que són "els segons més afectats, després de les persones sensesostre, perquè se senten decebuts per la decisió que ha pres la universitat".

Uns estudiants que van ser els primers a manifestar-se en contra d'aquesta acció, penjant pancartes en senyal de desacord el dia després de la seva instal·lació.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS