En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, amb un dels dispensadors de productes d'higiene femenina instal·lats en un dels lavabos públics de la Generalitat a Girona. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una de cada cinc dones té dificultats per accedir als productes d’higiene íntima femenina.

Amb l’objectiu d’eradicar aquesta “pobresa menstrual”, la Delegació del Govern a Girona ha decidit col·locar dispensadors de tampons i compreses a nou lavabos públics que hi ha a l’edifici de la Generalitat a Girona.

Es tracta d’una iniciativa que s’emmarca en el pla d’equitat menstrual que la setmana passada va presentar el Departament d’Igualtat i Feminisme i que des de feia setmanes es treballava des de la Delegació del Govern.

A Girona hi ha una taula de treball que potencien accions per promoure la igualtat de gènere. Una de les iniciatives era precisament garantir l’accés als productes d’higiene femenina. Per això s’han instal·lat els dispensadors en zones públiques, com ara al costat de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) o l'auditori de Josep Irla en què hi ha molta afluència de gent.

Dins d’aquests lavabos, les dones, persones no-binàries i persones trans que menstruen trobaran un aparell al costat de la pica en què podran agafar lliurement tampons i compreses. Són productes fets amb cotó orgànic i ecològic. El motiu “és doble”, segons detalla la delegada del Govern, Laia Cañigueral.

Es tracta d’oferir productes “el màxim de sostenibles”, ja que anualment es generen nou tones de residus menstruals. Per això, les compreses i tampons que es distribueixen són “100% biodegradables”, tal com ha explicat Cañigueral. A més, aquests productes també garanteixen que la majoria de persones les podran fer servir perquè no els faran al·lèrgia.

Laia Cañigueral ha recordat que a banda d’aquesta acció concreta, el Govern està fent “accions educatives i sociocomunitàries” per donar “informació de qualitat” a les adolescents i a les dones de més edat sobre els productes que hi ha a dia d’avui al mercat sobre la menstruació.

La delegada ha recordat que “hi ha productes que no són tan agressius pel cos i per les dones” com ara les copes menstruals, que encara hi ha molta gent que desconeix ni sap com funcionen. Ara, la idea és que amb aquest pla d’equitat es pugui donar tota la informació corresponent.

Cañigueral ha recordat que més enllà d'aquests lavabos públics, en els interns dels treballadors no hi ha els dispensadors. Tot i així, el personal que necessiti els productes poden demanar-ho directament o anar als nou punts que hi ha habilitats actualment.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS