En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El material intervingut a un grup organitzat dedicat a cometre estafes amb dades de targetes bancàries robades a Girona. / Foto: Policia Nacional

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Policia Nacional ha detingut a 5 persones que formaven part d’un grup organitzat dedicat a cometre estafes.

Els seus membres sostreien les dades de les targetes bancàries de les víctimes per tal d’accedir als diners dels seus comptes.

A partir d’aquestes operacions, van fer compres a diferents establiments, sobretot de Girona i Salt, però també es van arribar a desplaçar fins a la localitat de Tarragona per diversificar els càrrecs.

Les compres les realitzaven principalment a estancs, botigues de mòbils, botigues de roba, sales de joc o grans magatzems, per tal d’adquirir productes cars de fàcil revenda, i així blanquejar els diners.

La gran majoria de denunciants havien estat víctimes d’una modalitat d'estafa coneguda com a ‘carding’ que consisteix a sostreure les dades de les targetes bancàries de les víctimes i accedir als diners dels seus comptes a través de tècniques d'enginyeria social i altres basades en programes informàtics.

Els estafadors es dedicaven a fer un enviament massiu de milers de SMS a ciutadans, en els quals se'ls explicava que, per motius de seguretat, manteniment o millora en el servei, havien d'actualitzar les dades dels comptes bancaris. Un cop introduïdes les claus d'accés, aquestes es podien fer servir posteriorment pels delinqüents.

Després de mesos d'investigació les detencions es van accelerar arran de la localització del líder del grup criminal i un altre membre d'aquest. En el moment de la detenció portaven 12 telèfons mòbils numerats que s’havien utilitzat per fer les estafes, així com 4.800 euros en efectiu i productes que havien comprat de forma fraudulenta aquell dia.

El líder del grup ja comptava amb més detencions per aquests fets, si bé amb el pas dels mesos havia perfeccionat la seva tècnica, i havia aconseguit formar un grup criminal repartint diferents rols als membres d'aquesta organització.

D’altra banda davant la possibilitat que els agents sol·licitessin una entrada i registre al seu domicili, la dona del líder va recollir tots els efectes que els poguessin comprometre i els va guardar en una motxilla i diverses bosses, en conèixer que la seva parella estava detinguda. En intentar dirigir-se a un altre lloc on desfer-se d'aquests efectes, va ser interceptada per agents de la Policia Nacional que la vigilaven.

Entre els efectes es van trobar un total de nou 9.500 euros en efectiu, sis telèfons mòbils, un ordinador i diversos documents. Darrere d'aquestes detencions es va dur a terme l’arrest de dos membres més els quals s'encarregaven d'efectuar compres fraudulentes i donar suport logístic. L'operatiu va finalitzar amb la detenció de cinc persones i la intervenció d’uns 14.000 euros en efectiu, vint telèfons mòbils, un ordinador, diversos dispositius electrònics, peces de roba de marca i un perfum.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. Pel que fa als arrestats, van ser posats a disposició judicial.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS