En directe: Espai vintage - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

L'acusat, d'esquenes, durant el judici. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El cas que ha arribat avui a judici es basa en versions contraposades. A la sala de vistes tan sols s'han escoltat les declaracions del processat i de la denunciant. No s'ha citat cap testimoni.

Al seu escrit, la fiscalia sosté que l'acusat -un home lituà- va exercir una actitud "de control, domini i humiliació" cap a la seva parella durant més de 3 anys. En concret, entre el 2015 i el 2018; fins i tot, més enllà del temps en què va durar la relació. A més, també diu que la forçava a tenir-hi relacions sexuals.

Davant del tribunal, la denunciant ha explicat que ell i l'acusat ja havien mantingut una relació anterior al seu país. L'any 2015, la parella va decidir tornar i ella va arribar a Lloret de Mar per anar-se'n a viure junts. En un principi, la dona ha assegurat que entre els dos tot anava bé, però que aquesta situació no va allargar-se gaire.

La denunciant ha explicat que la relació va convertir-se en tumultuosa i discutien bastant. Ha relatat que sentia "por", perquè ell solia amenaçar-la i es posava "agressiu" si no volia mantenir-hi relacions (cosa que, segons ha relatat, passava sovint). "Jo acabava cedint, perquè era la manera que s'aturés", ha dit.

La dona va quedar-se embarassada -va tenir una nena a mitjans 2016- i la situació no va cessar. Segons la víctima, ell la insultava, la tractava com un drap, li deia "puta" o bé la comparava amb un animal. A més, a preguntes de la fiscal (tot i que això no es recull a l'escrit d'acusació) també ha relatat que l'acusat la controlava, li mirava constantment el mòbil i no la deixava sortir gaire. "Més d'un dia vaig quedar-me tancada sola al pis, i si marxava vint minuts per anar a comprar, quan tornava em bombardejava a preguntes", ha declarat.

A l'agost del 2018, ella va decidir acabar la relació i va anar-se'n a viure en un altre pis amb filla que tenien en comú. Segons ha relatat, però, l'acusat no deixava d'assetjar-la. Ha dit que voltava sovint per la zona on vivia, que li havia trencat el pany o que fins i tot va saltar-li a la terrassa.

Va ser aquell octubre quan va decidir denunciar-lo. Segons ha dit, aconsellada per un policia local de Tordera (Maresme). Segons ha declarat, no va fer-ho abans perquè desconeixia que aquí es podia denunciar la parella. "Al meu país, això no és possible i la policia no m'hauria fet cas", ha explicat. "Quan vaig assabentar-me que era possible, i veient que ell no em deixaria estar, vaig denunciar-lo", ha afegit.

L'acusat, per la seva banda, ha negat els fets. Davant del tribunal de la Secció Quarta, i durant la seva declaració amb intèrpret, ha respost amb tot de 'no' quan la fiscal li demanava si, durant la relació i també quan ja no eren parella, ell havia amenaçat la dona, l'havia insultada o bé l'havia forçada a mantenir-hi relacions sexuals.

El processat ha explicat que, abans que ella tingués el permís de residència, la relació era "ideal i tot fluïa". Però que va ser a partir del moment en què ella va obtenir els papers, quan tot va "refredar-se" i ella va "canviar de personalitat".

L'acusat ha explicat que, de fet, era ella qui l'amenaçava amb denunciar-lo a la policia. A més, també ha explicat que, quan ja les coses anaven mal dades, ella havia començat a veure's amb el policia de Tordera i que a partir d'aquí va ser quan va començar a denunciar-lo. També ha dit que, quan ja havien acabat la relació, un dia ella va dir-li que li pugés el cotxet de nadó fins al seu pis i que, un cop era a dins, li havia reclamat diners dient-li que, si no li'n donava, mai més veuria la nena.

A més d'ells dos, l'únic que ha declarat al judici –i per videoconferència- ha estat un psicòleg judicial. Aquest perit ha declarat que, a parer seu, la denunciant pateix "estrès posttraumàtic" conseqüència del que va viure amb l'acusat.

Al final del judici, la fiscal ha mantingut la petició de 15 anys de presó per al processat. L'acusa d'un delicte continuat de violació amb l'agreujant de parentiu, d'un delicte de maltractament psicològic habitual en l'àmbit de la violència sobre la dona comès en domicili comú i d'un tercer delicte continuat d'amenaces en l'àmbit de la violència sobre la dona.

A més de la pena de presó, el ministeri públic reclama que l'acusat no pugui acostar-se a menys de 500 metres de la denunciant per un termini de 25 anys. També sol·licita que se'l privi del dret a la tinença d'armes durant 8 anys. En matèria de responsabilitat civil, reclama que el processat indemnitzi l'exparella amb 15.000 euros per danys morals.

La defensa, per la seva banda, sol·licita l'absolució.

El judici a l'Audiència de Girona ha quedat vist per a sentència.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS