En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un ramat de búfals d'aigua a l'Estany de Banyoles. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els 6 exemplars de búfales d'aigua que hi havia als aiguamolls de la Puda, al costat de l'estany de Banyoles, han retornat amb el seu ramat que hi ha al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

Amb aquesta estada s'ha tancat la prova pilot que va començar el mes de febrer, quan es van portar 6 femelles gestants de búfals d'aigua domèstics ('Bubalus bubalis') perquè pasturessin pel paratge de les Cigonyes.

Al llarg d'aquests 6 mesos han passejat pels tres sectors que hi ha en aquest paratge, tot i que a on més han repetit és a la zona d'aiguamolls. Això ha permès la creació de petits prats i l'obertura de clarianes en els bosquets de ribera, ja que les búfales s'han anat menjant la vegetació que hi havia.

L'espècie s'adapta fàcilment a les zones humides amb la presència de llacunes i canals d'aigua.

Per altra banda, el Consorci de l'Estany està satisfet del respecte que han donat els visitants als animals. Per això, el coordinador tècnic del consorci, Miquel Campos, ha anunciat que a partir del setembre es reprendran les pastures amb 6 noves búfales gestants que vindran a pasturar pels aiguamolls de la Puda.

Campos ha destacat que "durant mig any no s'ha registrat cap efecte negatius ni en la flora ni en la fauna de la zona" i això ha fet que es tiri endavant amb el projecte de pastures en aiguamolls. A més, consideren que portar sis exemplars és "adequat per les característiques de l'espai".

L’inici de la prova pilot s’ha portat a terme a través d’un conveni de col·laboració entre el Consorci de l’Estany i l’empresa Agroramadera Mont SLU i té una vigència inicial de quatre anys, prorrogables per a quatre anys més.

L’acord estableix que el Consorci es fa càrrec dels costos de trasllat dels animals a Banyoles i el retorn al lloc d’origen, així com els costos de la visita per a la resolució d’incidències a la zona de pastura. La previsió de costos per aquest 2023 és d’uns 1.500 euros.

La iniciativa vol gestionar amb grans herbívors la vegetació de tres àrees d’aiguamolls pel paratge de les Cigonyes per tal de millorar els microhàbitats i la biodiversitat del sector i trencar amb la homogeneïtzació de les comunitats vegetals.

Per altra banda, es pretén substituir l’ús de maquinària i mà d’obra per la mateixa finalitat i permeten un estalvi econòmic. L’objectiu és aplicar el concepte modern emprant solucions basades en la natura.

A més, tècnics del Consorci de l’Estany han realitzat un seguiment per observar l’efecte de desgast de la vegetació i el trepig, així com l’aportació de femtes dels animals en aquest ecosistema. Els animals han disposat de cinc hectàrees de pastura efectives que estan distribuïdes en tres sectors independents.

La zona conté aigua natural tot l’any i l’alimentació de les búfales és directament l’aprofitament de la vegetació existent, així com l’aigua de beguda, que s’obté directament de l’existent a les mateixes parcel·les.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS