En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els membres de la junta de la Territorial de Girona de la Federació Catalana de Caça. / Foto: Aleix Freixas (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La temporada de caça a les comarques gironines va començar més tard de l’habitual a causa de l’aturada dels caçadors, que exigien canvis en la notificació de batudes, entre altres peticions al Departament d’Acció Climàtica.

Malgrat tot, la temporada ordinària es va acabar superant els 14.000 senglars morts. Una xifra que es podria enfilar fins als 16.000 una vegada totes les colles i societats de la demarcació de Girona notifiquin els exemplars abatuts.

La Territorial de Girona de la Federació Catalana de Caça ha recordat que enguany els caçadors segueixen fent batudes perquè el Departament d’Acció Climàtica va decretar l’emergència cinegètica per alta presència de senglars als massissos de Rocacorba i les Gavarres.

De moment, en el cas de Rocacorba ja s’ha arribat a l’objectiu fixat d’animals morts, mentre que a les Gavarres la xifra se situa sobre el 85%. El vicepresident de la Territorial, Joan Espona, ha assegurat que abans del primer cap de setmana de setembre es complirà “amb escreix” els objectius fixats.

Tot i així, la federació ha recordat que els caçadors segueixen sortint fora de temporada per la “vocació de servei” que té el col·lectiu. “Som la primera línia de defensa per a la societat i la pagesia i seguirem essent-ho”, ha detallat Espona.

El vicepresident i portaveu de la junta ha assegurat que entre els senglars morts durant la temporada i els que es matin durant l’emergència cinegètica, es podria al setembre amb entre 20.000 i 24.000 exemplars abatuts.

De tota manera, Joan Espona, no creu que el Govern torni a decretar l’emergència cinegètica a la demarcació l’any vienent. “Fa dos anys hi havia més motius que ara”, ha assegurat el vicepresident de la Territorial de Girona. El motiu és que hi havia més densitat de població, tot i que ara provoquen més accidents i afectacions. El principal motiu és que el canvi climàtic fa que no hi hagi tant de menjar en els boscos i els animals es veuen obligats a traslladar-se en altres zones, com ara nuclis urbans. Això provoca més accidents de trànsit.

Des de la Federació de Caça apunten, però, que cal començar a pensar en l’elevada presència de cabirols. De moment, ja hi ha afectacions en conreus com ara la vinya o el blat de moro. A més, dels 80 accidents de trànsit que s’han produït a Girona en el mes de juny, 14 d’ells hi havia un cabirol involucrat.

Aquest dijous, la Territorial de Girona de la Federació de Caça ha començat a repartir armilles protectores per a gossos. Es tracta d’una mesura compensatòria que va pactar la federació amb el Departament d’Acció Climàtica per sortir a caçar fora de temporada.

Els caçadors recorden que ara és el moment de cria dels senglars i això fa que les femelles siguin més agressives per protegir les cries. Això provoca danys entre els gossos que participen en batudes i suposa un risc.

Amb aquestes armilles fetes a mida en una fàbrica de la demarcació de Girona, els gossos sortiran amb menor risc d’acabar ferits pels senglars. Des de la Federació de Caça demanen que això no sigui una mesura compensatòria puntual, sinó que hi hagi una partida anual per part del Departament d’Acció Climàtica que serveixi per comprar algunes armilles cada any.

De moment, aquest dijous ja s’han entregat 315 armilles, el 70% de les encarregades. Les 135 que falten es donaran a finals d’agost, quan les acabin de confeccionar. Cada societat i colla de caçadors recull un nombre determinat d’armilles a la federació i es reparteixen en funció del nombre de gossos que hi ha.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS