En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels escorcolls que els agents de la Policia Nacional han fet en el marc de l'operatiu internacional per desmantellar la xarxa que traficava amb immigrants procedents de Cuba. / Foto: Policia Nacional

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Quatre detinguts a Girona en un operatiu internacional que ha desmantellat una xarxa que traficava amb immigrants. L'organització, amb tentacles a Sèrbia i a Grècia, captava les víctimes a Cuba.

Ho feia a través d'una xarxa de missatgeria i els cobrava fins a 9.000 euros per portar-los fins a l'Estat. Volaven fins a Sèrbia, on se'ls introduïa al país aprofitant que allà no se'ls demana visat i, a partir d'aquí, arribaven a Espanya via Grècia amb documentació falsa.

A l'operatiu, a més de la Policia Nacional, també hi han pres part les policies de Sèrbia i Grècia, amb el suport de la Interpol i l'Europol. En total, s'han fet 62 detinguts (dels quals 37 eren membres de la trama) i 14 entrades i escorcolls (de les quals, una a la demarcació de Girona).

La resta d'arrestats (25) són les víctimes de la trama, ciutadans cubans que utilitzaven documentació falsa.

Dels 37 membres de la banda que s'han detingut, a 21 se'ls ha capturat a diferents punts de l'estat entre els quals a Sant Feliu de Guíxols, on s'ha fet l'escorcoll d'un immoble que ha quedat precintat per la Policia Nacional. Les altres ciutats en què s'ha desenvolupat l'operatiu han estat Alacant, Tenerife, Màlaga, Madrid, Toledo, Ciudad Real i València.

A més, s'han detingut 8 membres més a Sèrbia i vuit més a Grècia, on també s'han fet escorcolls en sis domicilis per part dels cossos de seguretat corresponents de cada país.

La Policia Nacional va començar a sospitar quan va detectar que hi havia nombrosos ciutadans cubans intentant entrar a Europa amb documentació falsa. La investigació va avançar i els agents van veure que l'organització captava immigrants en situació vulnerable a Cuba a través d'una xarxa de missatgeria i els cobrava 9.000 euros per portar-los fins aquí, a través de Sèrbia, ja que fins fa un mes no es necessita visat per entrar.

Un cop allà, els hi tramitaven targetes d'invitació per simular l'entrada legal al país i traslladaven els immigrants fins a la frontera de Macedònia del nord amb Grècia on els hi oferien allotjament.

Després proporcionaven als immigrants documentació falsa o DNI autèntics que constaven a la base de dades del CNP com a perduts o robats, però que tenien molta semblança amb l'immigrant. L'objectiu era agafar un vol des de Grècia, ja que és espai Schengen i poder entrar a Espanya amb normalitat.

A algunes víctimes, però, els hi feien fer el viatge per carretera. En concret feien la ruta sortint de Sèrbia fins a Bòsnia-Hercegovina. D'allà entraven a Europa a través de Croàcia, passant per Eslovènia i Itàlia fins arribar a Espanya.

En aquests casos, la banda criminal s'aliava amb d'altres organitzacions que els facilitaven l'accés als diversos països. En ocasions els immigrants vivien situacions de perill, ja que a vegades els feien caminar fins a 13 hores seguides, de nit i en condicions adverses. A més, cal tenir en compte que hi havia menors i que les màfies entregaven dones a d'altres organitzacions criminals perquè les explotessin sexualment.

Un cop els havien captat a través de l'aplicació de missatgeria, els cobraven els 9.000 euros pel viatge i 300 més per la documentació. Si la víctima retornava el DNI se li cobrava 170 euros i d'aquesta manera la xarxa podia reutilitzar-lo.

La Policia Nacional creu que haurien traficat amb uns 5.000 ciutadans cubans, fet que els hauria reportat uns 45 MEUR. En els diferents registres que s'han practicat a Espanya s'han intervingut prop de 200.000 euros entre divisa estrangera i euros, 450 carnets d'identitat falsificats, 16 telèfons mòbils, tres portàtils, diverses targetes bancàries i tres cotxes.

A més s'han precintat i 18 habitatges, altres articles i s'han bloquejat 144 comptes bancaris. 6 dels detinguts es troben en presó preventiva.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS